Moe van de eindeloze stroom nieuws over de coronacrisis? Baal je dat je niet uit eten kunt gaan? Dan is dit het beste alternatief: lezen over eten. Wij zetten een paar van de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken op een rij.
Omdat je waarschijnlijk tijd over hebt nu je nergens meer naartoe kan, stelde Eater een lijst met memoires samen van eetschrijvers. Begin bijvoorbeeld met Anthony Bourdains Kitchen Confidential, over het leven in een Amerikaanse restaurantkeuken, en ga dan verder met Climbing the Mango Trees van kookboekenauteur Madhur Jaffrey, over haar jeugd in India en de culinaire tradities waarmee ze opgroeide.
Eten als het uit is
Kon je geen hap pasta alfredo of kip tandoori meer door je keel krijgen nadat je relatie uitging, omdat je dat altijd samen met je ex at? Of zoek je je toevlucht tot troosteten als het uitgaat met een geliefde? Foodism onderzoekt hoe hartenpijn de manier waarop we eten beïnvloedt.
Wilde gisten
Ook bij Foodism: een duik in de gerechten die door spontane fermentatie tot stand komen, van bier tot kimchi en van wijn tot kaas. Hoe werkt dat eigenlijk, wat kun je ermee maken en waarom is natuurlijke vergisting opeens zo hip?
In plaats van wijn
De Volkskrant verdiept zich ondertussen in kombucha, nog zo’n drankje dat door fermentatie ontstaat. Deed kombucha het aanvankelijk vooral goed bij hipsters vanwege de gezondheidsclaims, inmiddels is het zure goedje een behoorlijk mainstream optie aan het worden. De reden daarvoor: door z’n complexe smaak is het een goed alcoholvrij alternatief voor wijn.
Fabrieksvoedsel
We weten allemaal dat onbewerkt voedsel beter voor ons is. Maar ja, fabrieksvoer is gemakkelijk, goedkoop en verslavend. The Guardian gaat in een longread na hoe slecht ultra-processed food nou echt voor ons is en waarom het zo moeilijk is om zulk eten te vermijden.
Meer lezen? Alle afleveringen van onze rubriek Leesvoer vind je hier.