Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.
Koffie drinken met een kat op schoot kon al bij Op z’n Kop, maar sinds deze week is er nog een tweede kattencafé in Groningen: Poeslief. En laten we eerlijk zijn: een bezoek aan zo’n café draait natuurlijk meer om het aaien van fluffy viervoeters dan om het vullen van je maag met eten en drinken. Maar omdat we bij De Smaak van Stad ook nogal van katten houden, wilden we je het onderstaande filmpje van Dagblad van het Noorden niet onthouden. Het bijbehorende interview met baasjes Karin Kwant en Laura de Vries lees je hier.
Industrieel eten
In onze recensies valt het woord ‘industrieel’ nogal eens als we het interieur van een nieuw restaurant beschrijven. Want ook Groningen is niet immuun voor de trend in de horeca om bakstenen muren kaal te bikken, bars te betegelen en fabriekslampen op te hangen. De Volkskrant zocht uit hoe die trend is begonnen en of we binnenkort weer eens wat anders kunnen verwachten qua restaurantstyling. Het korte antwoord op die laatste vraag: nee.
Koken zonder neus
Goed koken, dat begint met proeven en ruiken, lees je vaak. Maar wat als je niet kunt ruiken? De Amerikaan Adam Cole vertelt aan Lucky Peach hoe hij ondanks die handicap toch een succesvolle chef-kok is geworden. Hij vertrouwt meer op zijn ogen en zijn kennis van ingrediënten. En als het echt nodig is, roept hij er een ‘neus’ bij. ,,There’s a lot more intuition that goes into creating than just our perceived abilities”, zegt hij.
Minder suiker
Frisdrankfabrikant Pepsico beloofde deze week om de hoeveelheid suiker in zijn drankjes aan te pakken. In 2025 moet twee derde van de frisdranken minder dan 100 calorieën aan toegevoegde suikers bevatten per 350 milliliter. Zo zegt het bedrijf te willen bijdragen aan het bestrijden van overgewicht. Ook andere frisdrankproducenten zijn bezig de hoeveelheid suiker in hun producten te verminderen. Maar hoe begaan zijn ze werkelijk met de gezondheid van de consument, vraagt NRC Handelsblad. Niet enorm, denken experts die de krant sprak: de fabrikanten willen er alleen alles aan doen om te voorkomen dat er een frisdrankbelasting wordt ingevoerd.
Laffe groente
Over gezondheid gesproken: waarom eten we toch zo weinig groenten? We weten immers dat het goed voor ons is om minimaal 200 gram groente te nuttigen per dag, en toch slagen we daar maar moeilijk in. De Volkskrant heeft het antwoord: we vinden groenten gewoon niet heel lekker. En dat komt weer omdat ze nogal lafjes smaken. Uit een wetenschappelijke studie waarbij proefpersonen 34 soorten groenten moesten beoordelen op smaak, bleek dat de groenten extreem laag scoorden op de smaken zoet, zout, zuur en umami. Ze waren ,,hooguit bitter”. De oplossing: een sausje of kruiden over de groenten doen. Mits dat sausje niet te ongezond is, natuurlijk.