Leesvoer: red de aarde, drink cocktails

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Tasting Table signaleert een interessante trend: bartenders die iets doen aan voedselverspilling. Bars produceren nogal wat organisch afval, denk aan de limoenen die worden uitgeperst voor je margarita. De schillen gaan daarna bij het vuilnis, terwijl je er nog prima andere dingen mee kunt doen: een citrussiroop van maken voor gebruik in andere cocktails, bijvoorbeeld. Ook restaurants en brouwerijen doen mee, want het is niet alleen beter voor de aarde, maar ook voor hun winstcijfers. Ideetje voor de Groningse cocktailbars?

Oet Grunn
Over Groningse drankjes gesproken: wie een glaasje jenever uit eigen provincie wil drinken, is niet uitsluitend meer aangewezen op Hooghoudt. RTV Noord ging langs bij Zarko Nesic uit Midwolda, die in zijn eigen destilleerderij jenever stookt van Oldambster graan en Westerwoldse rogge. Het ziltige klimaat rond de Dollard proef je terug in het borreltje, belooft hij. Houd je niet van jenever? Whiskey, eau de vie en likeuren brouwt Nesic ook.

Leven op water en elektriciteit
Een heel ander soort eten houdt Finse onderzoekers bezig: zij hebben een revolutionaire methode ontwikkeld om voeding te creëren uit niets meer dan water, koolzuurgas, wat microben en elektriciteit. Dat levert een poeder op dat grotendeels bestaat uit proteïnen en koolhydraten. Klinkt niet heel aanlokkelijk misschien, maar het zou in gebieden waar hongersnood heerst een uitkomst zijn. In het artikel van Futurism wordt uitgelegd hoe de techniek werkt.

Supermarktmythes
Spelt is niet beter dan tarwe, kokosbloesemsuiker is vooral duur maar biedt geen voordelen ten opzichte van gewone suiker en voedselfabrikanten spelen in op je angst door ‘glutenvrij’ op producten te zetten waar nooit gluten in hebben gezeten. Onderzoeksjournalist Loethe Olthuis schreef het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’, waarin ze de kletskoek onderuithaalt die je in de winkelschappen tegenkomt. De Volkskrant laat haar aan het woord over waarom je beter vis in de supermarkt kunt kopen dan bij de visboer en waarom je vooral geen light-producten in je mandje moet leggen.

Plantaardig ijs
Veganisme is aan een opmars bezig en dat is niet zo gek, want het ene voedselschandaal volgt het andere op. De New York Times zocht uit welke plantaardige melk het meest geschikt is om vegan ijs te maken. Hoe krijg je dat romige effect van zuivel, zonder ijskristallen? Handig artikel – inclusief recept – voor wie zijn eigen plantaardige ijsjes wil eten deze zomer.