Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.
Stukje schaamteloze zelfpromotie: voor Dagblad van het Noorden schreef ik over de opmars van de hippe frisdrank, het volwassen alternatief voor cola en sinas. Duitse merken zoals Club-Mate, Fritz en Bionade liepen voorop, maar inmiddels wordt er ook in Noord-Nederland prik geproduceerd die complexer van smaak en minder zoet is dan wat we gewend zijn. De makers van het Gronings-Friese Moj Lemonade en het Drentse Tim’s Kombucha verklaren de trend en vertellen wat hen drijft.
Saffraanschaarste
Je kunt geen tv meer aanzetten of krant openslaan zonder dat je een artikel tegenkomt over klimaatverandering. Maar de gevolgen van het opwarmen van de aarde blijven voor ons in Nederland vaak wat abstract. Eater brengt de kwestie dichterbij voor foodies: saffraan, toch al een dure specerij, dreigt onbetaalbaar te worden. In de Indiase deelstaat Kashmir groeit de saffraankrokus steeds slechter door de droogte: kon een van de families in het artikel in de jaren negentig nog 400 kilo oogsten per jaar, nu is dat nog maar 7 kilo.
Kieskeurig
Als een voormalige moeilijke eter las ik dit artikel van Munchies over mensen die niets lusten met bijzondere interesse. Dat kinderen allerlei soorten voedsel weigeren is niet zo uitzonderlijk, maar er zijn genoeg volwassenen die nog steeds uitermate kieskeurig zijn. Wat blijkt: dat is tegenwoordig een officiële eetstoornis. Het kan zijn dat je extra gevoelig bent voor bepaalde smaken of texturen, maar ook negatieve associaties uit je jeugd kunnen invloed hebben op wat je wel en niet lust. Het goede nieuws: je kunt er overheen komen.
Wedstrijd-eter
Als eten je hobby is, lijkt het aantrekkelijk om daar ook je beroep van te maken. Een Amerikaanse vrouw vertelt aan de Guardian hoe het is om een professionele ‘competitive eater’ te zijn: ze doet mee aan eetwedstrijden en leeft van het prijzengeld. Ze heeft het record voor het eten van de meeste kippenvleugeltjes: 501 stuks in 30 minuten.
Rappe bammetjes
De vrouw uit het artikel hierboven is natuurlijk wel heel extreem bezig, maar is snel eten eigenlijk überhaupt ongezond? Kunnen we de Nederlandse gewoonte om tussen de middag rap een paar bammetjes weg te werken beter verruilen voor de uitgebreide lunchuren van de Fransen en Spanjaarden? De Volkskrant zocht het uit.