Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.
Opeens is het tot ons collectieve bewustzijn doorgedrongen: vlees eten is niet erg duurzaam. Wie de aarde leefbaar wil houden, kan maar beter minder biefstukken en hamlappen eten. En dan is er nog het morele aspect: onze vleesconsumptie zorgt voor veel dierenleed. Een groeiende groep mensen kiest er daarom voor om minder vlees te eten, of zelfs helemaal geen dierlijke producten meer te nuttigen.
Aan het vraagstuk ‘wel of geen vlees’ werden deze week een paar interessante verhalen gewijd. Zo is kok Nel Schellekens van De Gulle Waard in Winterswijk voor het eten van vlees, vertelt ze in de Volkskrant, maar dan wel van kop tot kont. Wel melk en eieren eten maar geen vlees is schijnheilig, vindt ze. Want voor elke legkip wordt immers ook een ‘nutteloos’ haantje geboren dat vergast wordt. Dan moet je dat haantje dus ook opeten, ,,of anders moeten we helemaal veganistisch worden.”
Journalist Nell Westerlaken kiest voor die laatste optie. Althans, ze probeert het een maand lang en ontdekt dat het nog niet meevalt om alle dierlijke producten te mijden. Zelfs wijn en bier zijn verboden: die worden vaak geklaard met dierlijk eiwit. Evert Nieuwenhuis houdt in Vrij Nederland tot slot een betoog voor de middenweg: door zichzelf toe te staan bitterballen te eten lukt het hem om verder nauwelijks nog vlees te eten. ,,Geen enkel dieet is vol te houden als je jezelf niet af en toe een roomsoes toestaat.”
Chocoladetekort
Begin de Tony Chocolonely maar vast in te slaan, want er dreigt een wereldwijde cacaoschaarste. De meeste cacaoplantages staan in West-Afrika, waar ze de afgelopen tijd te kampen hadden met ebola, droogte en zieke bomen. De cacao-opbrengst valt daardoor tegen, terwijl de vraag ernaar tegelijkertijd toeneemt in landen als China en India. Snoepfabrikanten proberen op allerlei manieren om de oogst te vergroten, maar hun methodes vallen weer niet zo in de smaak bij de regeringen van cacao-producerende landen.
Culinaire trends
Wij schreven deze week al over de culinaire trends voor 2016, maar de Volkskrant heeft er ook nog een paar: zo worden in zoete nagerechten steeds vaker hartige ingrediënten verwerkt, en wagen we ons dit jaar met z’n allen aan de Peruaanse keuken.
Koken voor de koningin
Hoe is het om voor de Britse koningin Elizabeth te koken? Lucky Peach interviewde de Schot John Higgins, die een paar jaar in de keuken van Buckingham Palace meedraaide. Het was niet zozeer het eten dat ingewikkeld was, vertelt hij, maar vooral het logistieke proces: ontbijt bereiden voor een staf van twee- tot driehonderd man, plus het eten voor de leden van de koninklijke familie die allemaal op andere tijdstippen en andere locaties ontbijten. Oh, en dan was er nog het eten voor de corgi’s van Elizabeth, dat ook door de koks gemaakt werd.