Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.
Als stadsbewoner merk je doorgaans nauwelijks wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van het eten op je bord. Maar zo langzamerhand worden we ons toch wel bewust van de druk die de voedselproductie op ons milieu legt. De nieuwe editie van het tijdschrift Noorderbreedte, dat al meer dan veertig jaar de Noordelijke leefomgeving belicht, is helemaal gewijd aan dit thema. Wat gebeurt er in Groningen, Friesland en Drenthe zoal om mens en natuur weer met elkaar in harmonie te brengen?
De redactie nam een kijkje in de kassen van Noordwest-Friesland, waar de tomaten zo efficiënt en duurzaam mogelijk geteeld worden: beter voor het milieu, maar het sluit niet aan bij het idyllische beeld van tomatenplantjes in de volle grond. In Eext vind je die idylle wel: bij restaurant Rikus komen groente en kruiden uit eigen tuin, vlees komt uit de regio en wordt van kop tot staart gebruikt. En meer naar het Noorden scharrelen de Waddenvarkens door de modder voor ze eindigen als hamlap. Net als voor duurzaam voedsel moet je voor Noorderbreedte iets meer moeite doen: je kunt het nummer kopen bij boekhandel Godert Walter in de Oude Ebbingestraat of bestellen via de website van het tijdschrift.
Meer melk
We consumeren met z’n allen enorme hoeveelheden melk en kaas, en toch weten de meeste mensen maar weinig af van de zuivelindustrie. Ook culinair journalist Hiske Versprille, nota bene afkomstig uit een familie van Drentse koeienboeren. Voor De Correspondent verdiept ze zich aan de hand van de boerenbedrijven van haar opa en neven in de zuivel. Hoe komt het dat er meer melk dan ooit geproduceerd wordt door zo weinig boerderijen? En waarom blijven boeren stug doormelken terwijl een melkoverschot slecht is voor hun inkomen? De introductie van de serie vind je hier, de eerste aflevering hier.
Bier zonder hop
Bier bestaat uit vier cruciale ingrediënten: water, gist, gerst en hop. Maar hop is een nogal veeleisende plant, die enorm veel water en zonlicht nodig heeft om te groeien. De enorm toegenomen populariteit van speciaalbier met veel hop erin (IPA, bijvoorbeeld) zorgt ervoor dat er nu een tekort is aan hop. Daar lijken Amerikaanse wetenschappers nu iets op gevonden te hebben: bier zonder hop. Zij ontwikkelden brouwersgist met de smaak van hop, zodat er aan het bier zelf helemaal geen hop meer toegevoegd hoeft te worden. De New York Times legt uit hoe dat zit.
Flauw hoor
De traditionele Nederlandse keuken staat in het buitenland bekend als ongelooflijk flauw: aardappelen met een beetje zout, gekookte groenten, stukje vlees met jus. En in de ons omringende landen zijn ze ook niet zo van de spannende smaakcombinaties. Vreemd, want in de middeleeuwen werd er in de hogere kringen volop gebruik gemaakt van smaakmakers als saffraan, kaneel, gember, kruidnagel en suiker in hartige gerechten. De Amerikaanse radiozender NPR legt (in een geschreven artikel) uit waardoor onze gewoonten veranderden. Puur snobisme, blijkt: toen dankzij de VOC kruiden ook voor de gewone man betaalbaar werden, bedacht de elite dat vlees en groenten vooral naar zichzelf moesten smaken.
Duurzame keuken
Je kookt misschien met biologische producten, probeert te minderen met vlees en neemt je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt. Maar is de keuken waar je je eten klaarmaakt wel zo duurzaam? Trouw onderzoekt het groene gehalte van de keuken: kun je het beste koken op gas of inductie, hoe zit het met het energielabel van de vaatwasser en worden keukenkastjes eigenlijk wel milieuvriendelijk geproduceerd?