Leesvoer: liever Blijham dan serranoham

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Blijham
Wie zijn eten in de supermarkt koopt, heeft vaak geen idee waar het vandaan komt. Vlees en groenten komen vaak uit verre landen. En dat is best gek, want het wordt ook gewoon hier in de buurt geproduceerd. Een groepje studenten van de Hanzehogeschool probeert nu te bereiken dat grote keukens in Groningen – die van het UMCG, het Martiniziekenhuis, de gemeente en de McDonalds – vlees van lokale boeren gaat gebruiken. Want die keukens willen wel, maar het is ondoenlijk om met kleine producenten individueel afspraken te maken: ze hebben immers een gegarandeerde aanvoer nodig. In Dagblad van het Noorden licht lector Willem Foorthuis het project toe. ,,Waarom zouden we nog langer dure parmaham of serranoham eten? Blijham klinkt toch veel beter.”

Kaas
Waarom hebben de Fransen toch minder last van hart- en vaatziekten dan , terwijl ze toch behoorlijk veel ongezond verzadigd vet naar binnen werken? Croissants, paté, kaas… De Franse paradox, noemen ze dat verschijnsel in wetenschappelijke kringen. Lang werd gedacht dat de rode wijn die ze in Frankrijk ook graag en veel drinken een gunstige invloed had op de gezondheid, maar dat effect blijkt verwaarloosbaar. Nee, hebben onderzoekers nu uitgezocht: het geheime wapen van de Fransen is kaas. De Volkskrant legt uit hoe dat zit.

Maaltijdboxen
De concurrentie in de wereld van de maaltijdboxen is moordend. Dat is te merken: als je wel eens een maaltijdbox van HelloFresh of een concurrent hebt besteld, laten ze je niet meer met rust. Dat ondervond ook ontevreden klant Sidney Vollmer, wiens hilarische open brief aan het bedrijf je vast voorbij hebt zien komen op Twitter of Facebook. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de ene box en de andere? Trouw vergeleek de zeven belangrijkste aanbieders met elkaar.

Lekker ongezond
Is het ook dit jaar weer niet gelukt om je goede voornemen om gezonder te eten vol te houden? Je hoeft je niet te schamen, want het is de schuld van je brein dat je je onweerstaanbaar aangetrokken voelt tot ongezond eten, blijkt uit nieuw onderzoek. Italiaanse wetenschappers lieten een groep testpersonen op een tablet een lijn trekken van het ene punt naar het andere. Telkens verscheen er aan één kant van het eindpunt een plaatje van iets eetbaars om hen af te leiden. Wat bleek: hoe ongezonder het item, hoe verder de deelnemers de lijn onbewust in de richting van dat item toetrokken. Science of Us licht het onderzoek toe.

Zuurkool
Zin in zuurkoolstamppot? In de supermarkt kun je kiezen tussen naturel zuurkool, wijnzuurkool of kruidenzuurkool, maar van die soorten is er dan ook nog een goedkope en een dure variant. Ga dan zeker voor de goedkope versie, leert Munchies ons: 90 procent van de zuurkool komt namelijk uit dezelfde fabriek. Het verschil in prijs zit hem vooral in de verpakking. Sanne van Loo ging op bezoek bij Kramers Zuurkool in Zuid-Scharwoude en volgde het productieproces.