Voor mensen met groene vingers is het nu tijd om de tuin aan te pakken. Pip McCormac laat zien hoe je die zorgvuldig gekweekte bloemen en kruiden in gerechten kunt verwerken. Wij testten een paar recepten, bij gebrek aan tuin met kruiden uit de supermarkt.
Een vrolijke en vrouwelijke boekomslag met bloemen in alle kleuren van de regenboog: mijn verbazing was groot toen bleek dat Pip McCormac een man is. Hij combineerde zijn liefde voor tuinieren en eten en verwerkt zijn eigen eigen bloemen en kruiden in zowel hartige als zoete gerechten. Het handige aan Pips boek is dat het naast recepten ook een informatief deel bevat, met een overzicht van kruiden en bloemen en de beste manier en tijd om zaadjes te planten. Verder biedt Pip alternatieven, mocht een kruid of bloem uit het recept lastig te verkrijgen zijn. Prachtige plaatjes van eten en bloemen vullen de tekst aan, waardoor het lekker wegkijkt.
So far, so good. Een nadeel is dat het boek niet barst van de vernieuwende recepten die ik wil uitproberen. Pip meldt in de inleiding al dat hij geen omslachtige recepten geeft, maar liever de uiteenlopende manieren om bloemen en kruiden te gebruiken wil laten zien. Toch springen er een paar recepten uit die de gemiddelde thuiskok – ikzelf incluis – nog niet in het repertoire heeft, namelijk shakshuka en curd. De resultaten zijn wisselend.
Gebakken eieren met salie (oftewel shakshuka)
Klopt het recept? Ja. Hoewel ik Pip in eerste instantie wantrouwde, bleek hij gelijk te hebben. Nadat ik de eieren boven het mengsel had gebroken, moesten ze 2-3 minuten pocheren. Ik vond het eiwit er nog te nat uitzien en liet het geheel twee minuten langer staan, maar toen bleken de eidooiers bijna hardgekookt.
Lijkt het op ’t plaatje? Met enige fantasie. Mijn eieren zien er minder stijlvol uit, maar over het algemeen lijkt het erop. Ook niet zo lastig, het eindresultaat moet toch ei in rode saus zijn.
En smaakt ’t ook? Absoluut, dit is zo lekker dat het in mijn lijst van vaste ontbijtjes gaat. Ik gebruikte in plaats van salie een Provençaalse kruidenmix en dat past er ook goed bij. Daarnaast is shakshuka gezond, want met een volkorenbroodje erbij een bron van vezels, groenten én eiwit: allemaal op de vroege ochtend!
Sinaasappelcurd met eenjarig bonenkruid
Klopt het recept? Niet helemaal… maar dat kan aan mij liggen. Eigenlijk moeten alle ingrediënten bij elkaar worden gegooid, om vervolgens 15 minuten al roerend te sudderen. Ik vind het zonde om de eiwitten weg te gooien en doe ondertussen een poging tot meringues maken. Hierdoor klop ik eiwitten, roer curd, klop eiwitten, roer curd enzovoorts. Na een kwartier moet er volgens Pip een nattig eindresultaat overblijven, dus ik vertrouw hierop en gooi het in de glazen pot. Inmiddels zijn er aardig wat uren verstreken maar staat er nog steeds een soepig citrusmengsel in de koelkast. De meringues zijn overigens ook geflopt.
Lijkt het op ’t plaatje? Het is wel geel, maar niet zo flitsend geel en kleverig als bij Pip. Ik heb het bonenkruid, dat niet in de supermarkt verkrijgbaar is, op advies van Pip vervangen door rozemarijn, zal het daar aan hebben gelegen? Waarschijnlijk niet.
En smaak ’t ook? Je proeft duidelijk een citrussmaak, maar het is mierzoet. Het heeft niet helemaal mijn voorkeur, maar het idee van Pip om het op een broodje met gezouten boter te smeren klinkt als een goed contrast. Toch vrees ik dat het overgrote deel over een paar weken in de prullenbak verdwijnt.
Pip McCormac: Koken met kruiden & bloemen
Good Cook, €19,95