Uitgerekend Jamie ‘100 ml olijfolie hier en 100 gram kaas daar’ Oliver bracht onlangs een kookboek uit over gezond eten. Hij noemde zelfs het enge woord superfoods. Is Jamie zo trendgevoelig of hebben superfoods volgens hem een andere betekenis?
Een scène uit een gemiddelde aflevering van Jamie Olivers immer vermakelijke kookshows: Jamie maakt een heerlijk prutje van doperwten en smeert een royale laag op zuurdesembrood. Smakelijk en gezond. Maar Jamie zou Jamie niet zijn als hij vervolgens niet een flinke bol buffelmozzarella pakt om deze in z’n geheel bovenop het erwtengoedje te leggen. Uiteraard een flinke scheut extra vergine olijfolie erbij, en je kunt aanschuiven voor de lunch. Het ziet er heerlijk uit, dat staat buiten kijf, maar het is maar beter om zo’n lunch niet iedere dag te verorberen. Toch is Jamie verreweg de leukste tv-kok, want hij houdt niet van gezonde superfood-onzin en wel van optimaal genieten. Totdat hij een kookboek uitbracht dat de verontrustende titel Superfoods draagt…
Maakt u zich vooral geen zorgen, de titel is bijna ironisch te noemen. Op de ingrediëntenlijst geen chiazaad, quinoa en gojibessen: voor Jamie zijn superfoods simpelweg gezonde producten, en zo zien we het graag. Hij hoopt ons in zijn nieuwe kookboek de dag gezond door de slepen. Daarom is het opgedeeld in ontbijt, lunch en diner en bestaan alle categorieën uit ongeveer evenveel recepten. De ontbijtjes bevatten maximaal 400 calorieën en de lunches en diners 600. Dagelijks een gezonde snack en een goed glas wijn erbij en je zult onder de grens van 2000 calorieën blijven. We moeten natuurlijk niet vergeten dat Jamie zich al jaren sterk maakt voor gezonder kantinevoedsel op Britse scholen en een verlaging van de suikerinname. Toch strooit hij in zijn kookshows regelmatig met flinke hoeveelheden bacon en olie. Smaakt dat dus ergens naar, Jamie op de gezonde toer? Wij probeerden een diner en een ontbijtje uit.
Feijoada van gerookte groenten, zwarte bonen, pompoen, paprika en okra
Klopt het recept? Vast wel, maar op deze avond na een drukke werkdag wijk ik er iets van af, waarvoor excuses. Ik vervang de okra door aubergine en besluit op het laatste moment (ingegeven door honger) om het roken in de oven te laten voor wat het is. Alles snijden en in een grote koekenpan mieteren, en sudderen maar.
Lijkt het op het plaatje? Meer dan verwacht! Toen de groenten net in de pan zaten was het geheel te kleurrijk, maar na verloop van tijd verspreidt het vocht van de zwarte bonen zich door de groenten en krijg je net zo’n prutje als op de foto.
En smaakt ’t? Dat prutje op de foto ziet er niet eens bijster aanlokkelijk uit, maar smaken doet het zeker. De feijoada is lekker pittig en wordt opgefrist door de salsa. Zowel ikzelf als mijn tafelgenoot annex proefkonijn vinden dit voor herhaling vatbaar.
Geroosterde havermout, mango, blauwe bessen en yoghurt
Klopt het recept? Havermout roosteren, fruit in stukjes snijden, bessen opwarmen met water en yoghurt erbij: er kan weinig misgaan. Dit is overigens een prettig aspect aan het boek, er staan ook recepten in voor mensen die gezond willen eten maar hier geen uur voor uit willen/kunnen trekken. Daarnaast heeft Jamie meerdere recepten voor lunchsalades in to go-potjes samengesteld.
Lijkt het op het plaatje? Nee, maar dat kan liggen aan de compactere kommen die ik in gebruik heb. Ik vind mijn eindresultaat echter wel leuk: een kleurrijk ontbijtfeest van mango en bessen met daaronder verrassingen in de vorm van banaan, kwark en havermout.
En smaakt ’t? Het is absoluut smaakvol, een soort rich man’s vruchtenyoghurt. Heerlijk vers en zelfs enigszins bijzonder vanwege de geroosterde havermout. Tegen alle verwachtingen in is het een behoorlijk machtige bak en kun je hier met gemak uren op teren.
Jamie’s superfood voor elke dag / Kosmos Uitgevers / €29,99