We kennen de klassiekers van eigen bodem, zoals snert en stamppot boerenkool. Daarnaast hebben steden en provincies hun eigen trots: Gouda heeft kaas en Den Haag hopjes. Maar kennen we ook zoiets als de Groningse pot? Vijf vrijwel vergeten Groninger gerechten.
Poffert
De naam van dit gerecht zou een belletje moeten doen rinkelen. Poffert is een hartige cake in een tulbandvorm en kan als hoofd- en nagerecht worden gegeten. Het wordt gemaakt van zelfrijzend bakmeel, melk, eieren, zout en rozijnen. Na het bakken wordt er boter, basterdsuiker en stroop aan toegevoegd. Erg leuk om zelf eens in de oven te zetten, maar het staat ook bij de WEEVA op de menukaart.
Blote billetjes in het gras
Wat een poëten, die Groningers. Dit is een variant op de Hollandsche stamppot, dus gestampte kruimige aardappelen met als toevoegingen witte bonen en snijbonen. Met een beetje, of eigenlijk heel veel, fantasie zien de snijbonen eruit als gras en de witte bonen als blote billetjes. Juist. Een rookworst erbij en veel Groningser kan het comfort food niet worden.
Groninger Koek
Natuurlijk kun je dit zelf bereiden, maar het is ook bij menig bakker verkrijgbaar, vaak zelfs in een mooie cadeauverpakking met een afbeelding van de Martinitoren. Worden Randstedelingen heel blij van. Groninger Koek doet sterk denken aan ontbijtkoek, maar dan vele malen lekkerder, en dat zeg ik niet omdat ik een geboren Noorderling ben. Hier in de stad is Knol’s koek een begrip. Noten, krenten, kandij, gember, sukade, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het in de koek gestopt. Haal hem bij het Gedempte Zuiderdiep of het Hoendiep, met een beetje mazzel is-ie nog warm.
Krentjebrij
Bressola, ken je het nog? Af-schu-we-lijk, wat werd ik chagrijnig als dit als toetje op tafel kwam. Die muffe combinatie van vruchtensap met daarin geweekte rozijnen, wat dan heel naar uit het pak kwam klonteren. Maar ja, in Noord-Nederland is het een specialiteit onder de naam Krentjebrij, dus daarom neem ik het maar in deze lijst op. Een andere benaming is watergruwel, dat vind ik toepasselijker.
Boerenjongens en -meisjes
Zo complex als ze de recepten maken in Frankrijk, zo gemakzuchtig zijn we soms in het nuchtere noorden. Rozijnen weken in een mengsel van brandewijn, suiker, kaneel, vanille en water. De rozijnen worden bij desserts of pannenkoeken gegeten, en het boerenjongensijs is bij de meeste ijssalons verkrijgbaar. Voor de meisjes wordt hetzelfde weekmengsel gebruikt, maar dan gaan er abrikozen in. Het likeurtje was vroeger een ware delicatesse en werd op speciale gelegenheden gedronken. Een zoete lekkernij die je uit de buurt van de allerkleinsten moet houden.