Leesvoer: Opgeweckt doorgaan

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

De verpakkingsvrije winkel in Utrecht is na krap een half jaar alweer gesloten. De idealen waren groot, de omzet een stuk minder. Dagblad van het Noorden zocht Dorothea Piek op om te horen hoe het met Opgeweckt Noord, de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland die in de Astraat zit. Haar verbaast de sluiting niet. ,,Ook ons valt het tegen.” Duurzaam eten vinden we belangrijk, zegt ze, ,,maar als het er op aan komt gaan we voor gemak en voor goedkoop.”

Groene sprookjes
Biologisch en regionaal: dat is tegenwoordig het mantra voor wie duurzaam voedsel wil eten. Maar daar valt best nog wat op af te dingen, vond Vrij Nederland uit. Het blad zette vijf mythes over biologisch eten op een rij. Zo is regionaal niet per definitie minder belastend voor het milieu: Nederlandse appels in een koelcel bewaren kost meer energie dan verse appels invliegen vanuit Nieuw Zeeland. En hoe meer wij rijke Westerlingen biologisch eten, hoe minder eten er beschikbaar is voor de rest van de wereld. Biologische landbouw heeft immers een lagere opbrengst.

Biologieles
Groene kruiden geven smaak aan je eten. Maar als je ze los eet, zijn ze vaak juist helemaal niet lekker. Hoe zit dat? En waarom doe je sommige kruiden in hun geheel door het eten, maar moet je andere eerst snijden of scheuren? Lucky Peach legt het uit aan de hand van een boeiend lesje biologie en scheikunde.

Korreltje zout
Als groot liefhebber van zout mag ik berichtgeving over hoe slecht het spul voor je is altijd graag met een korreltje zout nemen. En niet geheel onterecht, noteert Trouw: wetenschappers zijn het onderling niet bepaald eens over hoeveel zout je dagelijks maximaal binnen zou moeten krijgen. De geadviseerde maximale hoeveelheden variëren in diverse studies van 4 tot 12 gram. Bijkomende complicatie: te weinig zout is ook weer slecht voor je. Eet met mate, lijkt dus nu ook weer het logische devies.

De hamburger die maar niet vergaat
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, die foto’s van een hamburger van McDonalds die er na jaren nog steeds precies hetzelfde uitziet als de dag waarop hij gemaakt werd. Wat moet daar wel niet in zitten aan enge conserveringsmiddelen? Ho ho, zegt Serious Eats: er is een heel logische en natuurlijke verklaring voor waarom die hamburger niet verrot.

Bonus
Na het lezen van deze recensie in Het Parool van restaurant Mr. Porter ben je maar wat blij dat je in het Noorden woont en niet in Amsterdam, waar je eten geserveerd wordt met een flinke portie hoogdravende blaaskaak. Tegen bizar hoge prijzen, ook nog.