Als het buiten koud en nat is, wordt het verlangen naar comfort food groter. En dus belandden we op een gure winterse dag bij Thai Jasmine aan het Gedempte Zuiderdiep. Geurige curry’s, pittige smaken, daar hebben onze verkouden neuzen wel zin in.
Sfeer
De gevel van het pand waarin Thai Jasmine zit, is niet een van de mooiere aan het Zuiderdiep. Maar de naam van het restaurant staat er wel groot op, dus lekker duidelijk is het wel. En ja, zodra de eerste stap binnen is gezet, komt je een explosie aan geuren tegemoet. Dit ruikt naar meer.
We krijgen een geplastificeerd tafeltje aan de grote glazen pui. Tsja, mooi is anders. Maar het is wel lekker makkelijk schoon te maken. Het interieur is dan ook vooral praktisch. Erg gedateerd met hier en daar een hint van iets uit Thailand. Het moge duidelijk zijn dat de mensen hier komen voor het lekkere eten, want voor de gezellige ambiance hoef je hier niet te zijn.
De smaken
Vooraf bestellen we een sate kai, oftewel authentiek Thaise kipsaté in een heerlijk frisse kokosmarinade. De smaken van dit kleine hapje zijn mooi in balans. Precies wat ik zo lekker vind aan de Thaise keuken: de combinatie van kokos met geurige limoenbladeren, een klein zuurtje van het limoensap en een tikkeltje zoet. De kippendij zelf is lekker mals. Hier zou je eigenlijk zo een hoofdgerecht van willen bestellen.
Voor de gezellige ambiance hoef je hier niet te zijn.
Maar dat doen we niet. We gaan voor twee curries met gebakken rijst in plaats van jasmijn rijst on the side. Kaeng Karie Jay is een veganistische gele curry met tofu, knapperige groenten en cashewnoten. Het fijne aan dit soort curries is dat al die verschillende ingrediënten en structuren ervoor zorgen dat de smaak interessant blijft. De ene keer liggen er een gekookt aardappeltje en een paddenstoel op je lepel. Een hap later zwemmen in diezelfde saus een stuk zachte tofu en een knapperig worteltje. Het is een zeer smaakvolle curry die ’toevallig’ veganistisch is. Hoewel ik gek ben op vlees en vis, heb ik het in dit gerecht geen moment gemist.
Mijn geliefde tafelgenoot koos een pittige rode curry met kip: Kaeng Phed Kai. Wederom een feestje voor alle zintuigen: felle kleuren, heerlijke geuren en een smaak die nooit verveelt. De frisse basilicum in deze curry is ook een goede toevoeging. En dan de gebakken rijst, die is hier al een tijdje favoriet. Zonde om met curry te eten eigenlijk, want de subtiele smaken van de gebakken rijst worden compleet overruled door de intense smaken van de curry. Maar dat is niet erg, want dit wetende eten we de rijst solo. Lekker een beetje vettig, met grote stukken gebakken broccoli, wortel, prei en ei erdoor. Even flink aanbakken en jammie!
Ik ben gek op Thais: felle kleuren, heerlijke geuren en een smaak die nooit verveelt.
Bediening
De bediening doet wat het moet doen. Functioneel maar niet bijzonder. Maar dat past ook bij het interieur van dit restaurant. Wel vind ik het jammer dat je in een restaurant dat zich doet voorstaan op zijn authenticiteit niet wat meer uitleg krijgt over de Thaise keuken en gebruiken. Een gemiste kans want met zo’n rijke culinaire cultuur zou je de beleving nog extra bijzonder kunnen maken.
In een notendop
Bij Thai Jasmine kun je geweldig lekkere curries eten. Maar verwacht niet dat je je even ontzettend ‘uit’ gaat voelen, want daar is de ambiance niet echt naar. Maar ons hoor je niet klagen hoor, we waren toch op ‘doorreis’ naar de film om 20.30 uur. En dan is zo’n heerlijke Thaise maaltijd echt een perfecte preparty.
Gedempte Zuiderdiep 19
www.thaijasmine.nl
Prijs curry €17,50 – €21,00
Dit bericht op Instagram bekijken