Niets zo fijn als een goed buurtrestaurant waar je naartoe kunt struikelen als je geen zin hebt om zelf te koken. Kunnen we Kroewa Thai aan de Prinsesseweg daartoe rekenen? We brachten een bezoek.
Sfeer
Het jarentwintig-hoekpand waarin Kroewa Thai gevestigd is diende vroeger gewoon als woning en dat huiskamergevoel hangt er nog steeds. Een niet al te grote ruimte met veel licht is het, met eenvoudig houten meubilair en muren in oranjerood en zachtgeel, favoriete kleuren van de Thai. Blikvangers zijn de rode hanglampen met hun organische vorm, een gouden boeddha op de bar en de portretten van de Thaise koninklijke familie aan de muur – sommigen zien wat bleekjes, die hangen er al even. Er is duidelijk geen kapitaal in dit interieur gestoken, maar het zit hier verder prima. En dat vinden meer mensen, want in de loop van de avond raken alle tafeltjes bezet. Daardoor wordt het wel behoorlijk rumoerig.
Eten
Het menu hier is niet aan verandering onderhevig. Dat is te zien aan de geplastificeerde menukaart, maar ook aan de recensie uit 2011 van het duo Hermus & Zandstra van Dagblad van het Noorden die op de website van Kroewa Thai staat: de gerechten die de heren bestellen vind je ook nu nog op de kaart terug. Dat noteren we doorgaans als een minpunt, maar nu niet: als je authentiek Thais eten serveert is de ruimte voor vernieuwing natuurlijk beperkt. En daarnaast kun je misschien ook maar beter niet sleutelen aan een gouden formule.
Want een gouden formule is het wel, durven we aan het eind van de avond te zeggen. Zover zijn we nu nog niet, eerst de kaart eens bestuderen. We besluiten voorgerechten te bestellen die we kunnen delen. Twee keer de mini-loempia’s – de ene helft vega, de andere helft met kip – en een salade met kip en verse kruiden. De deeghapjes zijn duidelijk huisgemaakt, want ze zijn iets groter en ongelijkmatiger dan de loempiaatjes die je bij de Chinees vaak krijgt als extraatje. Knapperig gebakken en met – op de kip na – dezelfde vulling van wortel en witte kool. Ze smaken prima, maar het is vooral de chilidipsaus die het ‘m doet: zoet en pittig, met rode peper, koriander en fijngehakte pinda. Tafelgenoten vinden hem zo lekker dat ze de kroepoekjes van het huis gebruiken om de saus mee op te lepelen, nadat de loempia’s zijn verorberd.
Het derde voorgerecht is een lauwwarme salade met kip, munt, koriander, citroengras en bosui. Die wordt opgediend met een kwart krop witte kool erbij, waarvan je de bladeren gebruikt als een soort wrap. Het wordt een kliederboel, want de saus loopt uit het koolpakketje over mijn hand heen – neem dit niet als je op date bent – maar het is geen straf om hierbij mijn vingers af te moeten likken. Alle smaken komen mooi tot hun recht: het scherpe van de marinade en de bosui, het frisse van de kruiden. Op voorstel van de bediening heb ik de salade (drie pepertjes op de kaart) iets minder heet laten bereiden en dat is maar goed ook, want veel pittiger dan dit moet het voor mij niet worden – en ik ben toch wel wat gewend.
Als hoofdgerecht hebben we elk iets besteld, maar de gerechten – flinke porties – worden in schalen op rechauds opgediend, zodat iedereen kan opscheppen wat hij wil. Een grote schaal rijst komt er apart naast te staan: gelukkig niet zo’n lelijk ding van rvs, maar een grappig exemplaar van zilverkleurig blik met patronen erin gestanst.
De groene curry met kip is ook al flink scherp. Tot mijn vreugde zie ik dat er ook echt Thaise groenten in verwerkt zijn, niet alleen wat je in Nederland bij de groenteboer kunt krijgen. Ik spot twee varianten Thaise aubergine: eentje die eruit ziet als een flink uitgevallen doperwt en een wat grotere groen-witgestreepte. Ze smaken licht bitter en vormen een fijne combinatie met Thaise basilicum – een kruid met een lichte anijssmaak – pompoen, kousenband en citroenblad.
Dan staat er nog een schotel op tafel met varkenslende en cashewnoten in sojasaus die mij enorm doet denken aan Chinese kip kung pao. Dat blijk ik goed geproefd te hebben, ontdek ik later al googelend: het is inderdaad hetzelfde gerecht, als is deze Thaise variant pittiger. De groene asperges en paprika hebben nog een frisse bite. Onze derde keus is milder van smaak: plakjes biefstuk in oestersaus met champignons, peultjes en courgette. Tafelgenoot vreesde voor een vissmaak, maar nee: oestersaus is vooral erg umami, een term voor dat verslavend hartige smaakje dat je in veel Aziatische gerechten tegenkomt.
Zoals zoveel Aziatische landen is Thailand niet erg sterk in nagerechten. Op de dessertkaart van Kroewa Thai staat desondanks wel een authentiek toetje, een kom warme kokosmelk met stukjes pompoen en banaan. We hebben vanavond meer zin in iets kouds en dus bestelt tafelgenoot 1 zijn traditionele dame blanche – met huisgemaakte chocoladesaus – en gaat tafelgenoot 2 voor twee bolletjes pistache. Goed ijs is het, maar die berg slagroom mag van ons best iets kleiner. Ik heb taart met sorbetijs besteld. Mangotaart, volgens de serveerster, maar volgens mij is het toch echt sinaasappelkwarktaart. Die is best lekker, maar oogt en smaakt toch wat kunstmatig in combinatie met het huisgemaakte mangosorbetijs. Bij de taart past romig ijs beter, bij het sorbetijs een frissere taart.
Bediening
Omdat we hier niet eerder geweest zijn, krijgen we tekst en uitleg over het menu. Prettig, en ook de rest van de avond worden we vriendelijk en vlot geholpen door de twee blonde meiden die bij Kroewa Thai in de bediening staan. Maar iets meer aandacht tussendoor mag wel: na ons eerste glas wijn kregen we geen aanbod tot navulling, terwijl we best wat verfrissing konden gebruiken bij het eten. Bij het afruimen van de gangen werd pas gevraagd of alles in orde was en dat is te laat als er wel iets mis was geweest.
Kans op een tweede bezoek
Een bezoek aan Kroewa Thai versterkte mijn voornemen om toch eens naar Thailand af te reizen. Met andere woorden: we hebben hier erg goed gegeten. Voor drie gangen waren we 30 euro kwijt en dat is zeker geen slechte prijs, vooral niet als je naar de porties kijkt. Met deze zaak op vijf minuten fietsen van mijn huis zit een volgend bezoek er dik in, al was het maar om af te halen.
Prinsesseweg 25
www.kroewathai.nl
Prijs driegangenmenu €29,95 – €33,50