Of je nu thuisblijft deze zomer, alvast kennis wilt maken met de cuisine van je vakantieland of trek hebt in die ene lokale schotel: in Groningse restaurants kun je de hele wereld rond reizen. Wij zochten tien iconische gerechten uit vakantielanden voor je uit.
Canada: Poutine bij Plat
De Canadese versie van de kapsalon is in rap tempo de wereld aan het veroveren, maar voor zover wij weten kun je poutine – friet met kaaswrongel en jus – in Groningen alleen bij snackbar Plat krijgen. Ze hebben er wel een kleine twist aan gegeven, want ze gebruiken mozzarella in plaats van de hier moeilijk verkrijgbare wrongel. Ook geen straf om te eten, lijkt ons. Astraat 10
Vietnam: Banh Mi bij La Ca
Voor exotisch eten uit een foodtruck hoef je niet naar een festival: bij de kruising Westersingel en Verlengde Visserstraat vind je namelijk het blauwe busje van La Ca Banh Mi & Roll, waar je authentieke banh mi kunt krijgen. De Vietnamese stokbroodjes zijn pittig belegd met verse rode pepers, koriander, ingelegde groenten en geroosterde varkensbuik, kip of omelet. De truck staat er op doordeweekse dagen tussen 11 en 16.30 uur. Westersingel
Zuid-Afrika: Boerewors bij Block & Barrels
Block & Barrels wordt gerund door twee Zuid-Afrikaanse broers, dus is het niet zo gek dat er ook delicatessen uit dat land op het menu staan. Zoals boerewors, een grove, gekruide braadworst. Je bestelt hem hier tijdens de lunch. Ben je ’s avonds bij Block & Barrels, dan kun je ook voor een bordje biltong gaan, dunne gedroogde plakjes vlees die wel wat doen denken aan droge worst. Hoogstraatje 3-5
Frankrijk: Bouillabaisse bij Robuust
Nee, Franse frietjes zijn niet Frans. Als je iets echt Frans wilt eten, ga dan voor bouillabaisse, de traditionele vissoep die je overal in havenstad Marseille tegenkomt. In Groningen kun je hem eten bij restaurant Robuust. Maar wacht niet te lang, want de kaart wisselt regelmatig. Schuitendiep 48
België: Luikse wafels bij Strawberry
Iets dichter bij huis maken ze ook lekkere dingen: zo’n goddelijke Luikse warme wafel bijvoorbeeld. En je hoeft er niet eens een paar uur voor in de auto of trein te zitten, want je haalt ze tegenwoordig ook versgebakken in eigen stad bij Strawberry. Hoe decadent je hem maakt – met of zonder slagroom, fruit en zoete saus – dat mag je helemaal zelf weten. Coehoornsingel 49
Spanje/Portugal: Paella bij Cave Oporto
Paella is van oorsprong een Spaans gerecht, maar de Portugezen eten het ook. Niet zo heel vreemd dus dat het bij Cave Oporto op de kaart staat. Vis, mosselen, gamba’s en kip worden gestoofd op een grote pan rijst. Zorg wel dat je met iemand gaat die hetzelfde wil eten, want de paella wordt alleen voor twee personen of meer gemaakt. Brugstraat 17
Hawaï: Poké bowl bij De Gulzige Kater
De poké bowl duikt opeens overal op, want lekker én gezond. Dit traditionele Hawaïaanse gerecht bestaat voornamelijk uit rauwe vis met sojasaus en sushirijst, maar de variant die je buiten het eiland tegenkomt is uitgebreid met allerlei soorten groente. Laat de Hawaïanen het niet horen. Bij De Gulzige Kater kun je je eigen poké bowl samenstellen, dus kun je zelf bepalen of je voor de authentieke of de hippe versie gaat. Gedempte Kattendiep 33
Japan: Ramen bij Konbu
Wie bij Konbu naar binnen kijkt, ziet doorgaans veel Aziaten zitten. Dat kan alleen maar een teken zijn dat je hier the real deal krijgt, denken wij zo. Voor een betaalbaar reisje Japan schuif je dus hier aan voor een rijkgevulde kom dampende, hartige ramen. Lekker prutsen met stokjes, net echt. Oosterstraat 10
Verenigde Staten: Donuts bij L.A. Donuts
Gezond is anders, maar geen volk is zo goed in decadente gerechten verzinnen als de Amerikanen. Doe als Homer Simpson of elke agent in een tv-serie en ga eens goed zitten voor een doos donuts met poedersuiker. Je haalt ze bij L.A. Donuts, waar ze trouwens wel rekening houden met de Groningse nuchterheid: hier krijg je minidonuts, zodat je kunt zondigen zonder meteen al te veel uit de band te springen. Gedempte Zuiderdiep 48
Australië: Kangoeroesteak bij Pacific Aussie Pub
In Australië leggen ze graag een stukje van het nationale symbool op hun bord. Nee, geen koala, maar kangoeroe. Daar valt iets voor te zeggen: het is mager vlees en wild, dus met veel smaak. Bij Pacific Aussie Pub kun je het beestje proeven. Hier serveren ze een kangoeroesteak met rodewijnsaus en geroosterde groente. Oosterstraat 65