Biologisch, veganistisch, maatschappelijk bewust: dat zijn geen termen die je associeert met een Indonesisch buurtrestaurant. Maar dat is wel de richting die De Omhelzing in de Jacob van Ruysdaelstraat vorige maand is ingeslagen.
,,Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat goed is voor de mens en voor de aarde en daarnaar te handelen”, licht Charles Goudsmit de veranderingen bij het eethuis in de Schildersbuurt toe. Hij begon De Omhelzing ooit aan de Prinsesseweg, deed de zaak daarna over aan zijn broer George en is nu, na tien jaar Indonesisch restaurant Xapoe gerund te hebben in Assen, weer terug op het oude honk. George gaat met pensioen en dat biedt Charles de gelegenheid zijn eigen stempel op de zaak drukken.
Dat begint dus met het gebruik van biologische producten. ,,Honderd procent wordt lastig”, denkt Goudsmit, ,,want niet alle ingrediënten zijn biologisch te krijgen, of alleen tegen erg hoge prijzen. Verse kruiden, bijvoorbeeld.” In Indonesië speelt duurzaamheid nou eenmaal nog niet zo. ,,Maar we streven ernaar om binnen een half jaar op zeventig procent te zitten. Ons vlees is bijvoorbeeld al wel biologisch, zelfs het geitenvlees voor de saté kambing.”
De omslag is opmerkelijk, want biologisch Indonesisch eten wordt nog vrijwel nergens in Nederland aangeboden. Alleen BioToko in Zutphen was De Omhelzing voor. Goudsmit had er ook in zijn zaak in Assen al wel aan willen beginnen, maar zag daar destijds vanaf vanwege de hoge inkoopkosten. ,,Maar nu er steeds meer vraag is naar biologische producten zijn ze gelukkig ook betaalbaarder geworden.”
Tempeh Tuesday
Zoon Ciro overtuigde Goudsmit ervan dat hij het maatschappelijk bewust ondernemen nog iets verder moest doorvoeren. Daarom serveert De Omhelzing sinds een paar weken elke dinsdag een veganistisch menu. Op die dagen – Tempeh Tuesday, noemen ze het – staat Goudsmit samen met Ciro, zelf veganist, in de keuken om te experimenteren. ,,De Omhelzing was altijd dicht op dinsdag, dus dat leek me een mooie gelegenheid”, zegt Goudsmit junior. Kip, varkensvlees en rundvlees maakt plaats voor producten als tempeh, seitan en jackfruit. ,,Er komt een heel ander, jong publiek op af”, valt senior op. ,,Dat doet me goed.”
Op het menu zijn naast Indonesische ook andere Oosterse invloeden terug te zien. ,,We koken vrij traditioneel, maar af en toe sluipt er iets nieuws in”, zegt senior. Omdat het ook voor de Goudsmits nog uitproberen is welke gerechten wel en niet werken, liggen de prijzen op dinsdag laag: je betaalt €12,50 voor een maaltijd.
De plantaardige succesnummers komen op de reguliere kaart te staan, die binnenkort vernieuwd wordt. En heb je geen zin om de deur uit te gaan, dan kun je het eten van De Omhelzing straks ook laten thuisbezorgen. ,,Niet zoals bij Thuisbezorgd, hoor”, haast Goudsmit zich te zeggen. ,,Je geeft een dag van tevoren aan wat je wilt hebben, wij koken het vers en dan kun je het thuis opwarmen.”
Cultureel programma
Er verandert meer bij De Omhelzing. Het exterieur krijgt een makeover: een nieuw gevelbord, een groter terras. En dan is er nog het culturele programma, iets waar Goudsmit – naast kok ook dichter – zich ook in Assen al mee bezig hield. Onder de noemer ‘Pittig gekruid‘ is er elke zondag iets te doen in het restaurant. ,,Iets dat een positieve bijdrage levert aan de maatschappij”, vat Goudsmit de programmering samen. Zo belichtten drie Groningse dichters vorige week de erfenis van Martin Luther King en wordt komende zondag de documentaire ‘I Am Not Your Negro’ vertoond, over de zwarte Amerikaanse schrijver James Baldwin. De 5 euro entree gaat naar Stichting Vluchteling.