Elk jaar rotten er bergen appels weg, omdat mensen niet weten wat ze met die overvloed aanmoeten. Doggerland Craft Cider zamelt die overtollige appels in om er Groningse cider van te maken.
Wie een appelboom in de tuin heeft kent het wel: elk najaar hangen er meer appels aan dan je op kunt. Een mens kan maar zoveel appeltaarten bakken, tenslotte. Het restant rot weg op de grond of ligt te verrimpelen in je schuur of koelkast. Zonde, vonden Stadjer Jurjen van der Schans en zijn vrienden Nanne, Van, Marleen en Marijke, die in hun vrije tijd graag cider brouwden. Dus besloten ze dit voorjaar Doggerland Craft Cider op te richten: cider gemaakt van overtollige Groningse appels.
Een crowdfundingsactie leverde de vijf voldoende budget op om de benodigde apparatuur aan te schaffen en een ruimte te huren in startup-broedplek De Biotoop in Haren. En daarna was het wachten op de oogst. Jurjen: ,,We wilden dit jaar 2500 liter persen, hebben we ooit gezegd. Dat is 25000 kilo appels. Maar het hangt heel erg van de kwaliteit van de appels af of dat lukt, en dit is een moeilijk appeljaar.”
Toch zijn er inmiddels al vele honderden kilo’s bij Doggerland afgeleverd en verwerkt tot sap. Dat gaat helemaal ambachtelijk: de appels worden eerst gewassen en gesorteerd, daarna gaan ze in een hakmachine en de kleine stukjes worden vervolgens met een handpers uitgeperst. Het sap gaat in grote containers om te fermenteren en de pulp die overblijft is voer voor de krulstaarten van Waddenvarkens in Uithuizermeeden. Zo wordt er niets verspild van de appels. ,,Maar eigenlijk willen we dat proces nog duurzamer maken”,vertelt Jurjen. ,,Het persen gaat op armkracht, maar de verschroter werkt op stroom en het vervoer van de pulp gaat met de auto. Dus daar denken we nog over na.”
Wie zijn appels inlevert, krijgt er begin volgend jaar, als de cider gereed is, per 25 kilo een flesje voor terug. De rest wordt verkocht aan particulieren en kun je waarschijnlijk ook in een aantal restaurants proeven.
Het eerste jaar is het veel uittesten wat werkt, vertelt Jurjen. ,,We willen bijvoorbeeld experimenteren met een whiskeyvat en met het toevoegen van wat gember als smaakmaker. We zijn natuurlijk hobbymatig begonnen, maar we leren steeds meer.”
Het uiteindelijke resultaat hangt natuurlijk ook af van wat voor appels Doggerland krijgt aangeleverd. ,,Dat is wel spannend inderdaad. De bulk bestaat tot nu toe uit zo’n vijf tot zeven rassen, maar in totaal hebben we denk ik al vijftien tot twintig verschillende rassen gekregen.” Met zo’n enorme variatie is het lastig – zo niet onmogelijk – om een constante smaak leveren. ,,Maar dat vinden wij juist het leuke van dit proces, elk jaar komt er iets anders uit.”
Appelfeest bij Toentje
Wie zijn appels wil inleveren: dat kan nog een aantal weken. Komende zaterdag is Doggerland aanwezig bij het Huiskamercafé in Westerwijtwerd en op 15 oktober en 4 november bij De Biotoop in Haren. Maar op zondag 22 oktober hoef je de de stad niet uit: dan staat Doggerland tussen 10 en 17 uur op het Appelfeest bij Toentje aan de Paradijsvogelstraat.
De mensen van Doggerland geven op het Appelfeest ook een workshop cider maken, voor als je het zelf eens wil proberen. Ben je niet zo van de alcohol, dan kun je je appels ook laten verwerken tot houdbaar sap door het bedrijf De Sappers. Verder staan de appeldokters van de Pomologische Vereniging staan klaar om vast te stellen tot welk ras jouw appels behoren, beoordeelt Sarena Solari wie de lekkerste appeltaart van Groningen maakt en valt er van alles en nog wat te proeven en te kopen.