Deze Groningse horecazaken doen volgende week mee aan de Vegetarische Restaurantweek

Minder vlees eten is goed voor de planeet en gezonder voor jezelf. Maar ja, je dagelijkse gehaktbal ook echt wat vaker laten staan is een tweede. De Vegetarische Restaurantweek, van 11 tot en met 17 maart, probeert dat aantrekkelijker maken.

De Vegetarische Restaurantweek is onderdeel van de Week Zonder Vlees, die vorig jaar in het leven is geroepen.  Supermarkten verkochten die week inderdaad 5 procent minder rund en varken, maar gek genoeg ook 3 procent méér kip. Hoe dan ook, tijdens de Vegetarische Restaurantweek krijg je gegarandeerd geen varken, geen rund en ook geen kip. Een vega-lunchgerecht kost €8, een hoofdgerecht €15 en een driegangenmenu €25. Aanschuiven? Bij deze zaken in Groningen kun je terecht.

Het Concerthuis

Bij Het Concerthuis kun je tijdens de restaurantweek terecht voor een vegetarisch 3-gangenmenu. Aangezien ze hier werken volgens het foodsharing-concept, kun je een tafel vol gerechtjes verwachten om te delen met je disgenoot. Wat je precies krijgt is een verrassing, maar de inspiratie voor het eten komt van over de hele wereld. Poelestraat 30

’t Koetshuys

Aan het horecapleintje aan de Blekerstraat vind je ’t Koetshuys, waar ze je in een knus huiskamersfeertje een vegetarisch 3-gangenmenu voorschotelen. Dat bestaat uit een radicchiosalade met kweepeer, truffelrisotto en een warm chocoladetaartje en over 2 van die 3 gerechten hadden wij onlangs iets te zeggen. Drink er een van de zelfgestookte drankjes bij en je avond is goed. Blekerstraat 22

De Stadstuin

Eetcafé De Stadstuin serveert in beide vestigingen een 4-gangendiner. Op het menu staat ‘carpaccio’ van rode biet met geitenkaas, een kom tomatenbouillon, taartje van zoete aardappel met geroosterde groenten en een honingparfait met rood fruit na. Hereweg 42 en Koninginnelaan 45

Beer&

Liefhebber van goed eten én van speciaalbier? Dan zit je goed bij Beer&. De kleine kaart bestaat standaard voor een derde uit vegetarische of veganistische gerechten, die gemaakt worden van groenten uit eigen tuin. De mannen van Beer& schenken daar het perfect bijpassende biertje bij. Rodeweg 1

No25

Bij No25, het kleine lunchcafé schuin tegenover het Harmoniegebouw, kun je volgende week een spelt-desembol bestellen met gegrilde halloumi, spinazie, geroosterde amandelen en kersensaus. Op donderdag, vrijdag en zaterdag serveren ze trouwens ook diner en betaal je €15 voor een hoofdgerecht zonder vlees. Oude Kijk in ’t Jatstraat 25

Brussels Lof

Brussels Lof is het oudste vegetarische restaurant van de stad, dus een goed menu zonder vlees op tafel zetten mag hier geen probleem zijn. De nieuwe eigenaar – hij nam de zaak in september over – kookt met seizoensgebonden, biologische producten. A-kerkstraat 24

Land van Kokanje

Restaurant Land van Kokanje is tijdens de restaurantweek van alle markten thuis: je kunt hier ’s middags aanschuiven voor een vegetarische lunch – keuze uit een sandwich, tosti of soep – maar ook ’s avonds voor een vleesloos hoofdgerecht of een compleet vegetarisch 3-gangenmenu. Oude Boteringestraat 9

Bagels & Beans

Trek in een vegetarische lunch? Bij Bagels & Beans kun je tijdens de restaurantweek kiezen uit 3 specials inclusief een drankje voor €8. Is bij de andere deelnemende zaken reserveren gewenst of zelfs verplicht, hier kun je gewoon op de bonnefooi binnenlopen. Zwanestraat 30

Onder de Linden

Vegetarisch eten op sterrenniveau? Dat kan bij Onder de Linden in Aduard, net buiten de stad. Je betaalt daar natuurlijk wel wat meer voor dan bij de restaurants hierboven. Chef-kok Steven Klein Nijenhuis serveert een 4-gangenlunch voor €50 en een 5-gangendiner voor €60. Hij kookt met Nederlandse producten, maar gebruikt graag Aziatische kruiden en bereidingen. Burgemeester van Barneveldweg 3, Aduard