Eerder stelden we al een lijstje samen met tips om goedkoop uit eten te gaan. Nu zetten we vijf leuke adresjes op een rij waar een hoofdgerecht voor €10 of minder nog tot de mogelijkheden behoort, inclusief een paar menuvoorbeelden die je doen watertanden.
Eeterie De Globe, A-kerkhof
Goed nieuws: bij Eeterie De Globe zijn alle gerechten minder dan een tientje en kun je drie gangen verorberen voor de bodemprijs van €13. Daarnaast wisselen de gerechten dagelijks en is er iedere week een nieuwe menukaart. Vorige week hebben we bijvoorbeeld gemist: bobotie met rijst en een koolsalade voor €7,50; stamppot rauwe andijvie met paprikasaus, gebakken camembert en cranberry’s voor €8,50 of gepocheerde zalm met aardappelkroketten, wortelen en peulen voor €8,75.
Lambik, Grote Kruisstraat
Lambik, prachtig gelegen aan de rand van het Noorderplantsoen, heeft gevarieerde daghappen voor €9,25 met altijd een vegetarische optie. Een paar voorbeelden: kip gevuld met spinazie, rauwe ham en tuinkruiden; een taartje met peer en gorgonzola of een Indiase groentencurry. Voor ieder wat wils dus, en interessante opties voor zo’n schappelijke prijs.
De Kleine Moghul, Nieuwe Boteringestraat
Over India gesproken: bij de Kleine Moghul wordt het je vrijwel onmogelijk gemaakt om een dief te zijn van je eigen portemonnee. Toegegeven, niet alle hoofdgerechten zijn een tientje, maar zeker de helft wel. Denk bijvoorbeeld aan een biryani met kip voor €9,50; een milde curry van Indiase kaas met champignons, amandelen, rozijn en room voor €9,75 of een curry van gemarineerde zalmforel voor tien euro schoon aan de haak.
De Pastafabriek, Stoeldraaierstraat
Oei, wat een nare naam, maar wij hebben hier meer dan prima gegeten tegen een fijn prijsje. De keuze is zeer uitgebreid, verdeeld over meerdere prijscategorieën zodat je het zo gek kunt maken als je wilt, en een hoofdgerecht voor minder dan een tientje is hier meer regel dan uitzondering. Van de fabrieksopzet moet je houden, maar dan heb je wel een surf & turf-salade met biefstuk en garnalen voor €9,25; ravioli met geitenkaas, spinazie, groenten en room voor €7,75 of een pizza tonno voor €4,75.
Huize Maas, Vismarkt
De meeste à la carte hoofdgerechten zijn bij Huize Maas iets meer aan de prijs, maar iedere week kun je kiezen uit liefst drie weekhappen voor precies een tientje. Denk aan kipfilet gevuld met een tapenade van rucola, walnoten en Parmezaanse kaas; in roomboter gebakken koolvis met een romige mosterdsaus of pappardelle met aubergine, kastanjechampignons en gorgonzola. De hoofdgerechten worden geserveerd met warme groenten, salade en friet of aardappels. Daarnaast staan er maar acht burgeropties op de kaart, allen voor minder dan tien euro. Denk aan een Japanse runderburger met in teriyaki gemarineerde shiitake, rode ui, lente-ui en rode peper of een Scandinavische tonijnsteak van de grill met zeewier, sesam, kappertjes, rode ui en een remouladesaus. Een vegetarische portobelloburger kan ook. Alle burgers liggen op een Italiaanse bol en worden geserveerd met friet.