De feestdagen zijn weer achter de rug, de weegschaal geeft een paar kilo extra aan en je kunt even geen alcohol, gesmolten kaas of gefrituurde tjak meer zien. Goed nieuws: dan kun je nog steeds buiten de deur eten in Groningen. Wij zochten een paar opties voor lunch of diner voor je uit.
De Soepwinkel en SoupDogg
Trek in hartig comfort food, maar niet in de calorieën die daar doorgaans in zitten? Soep is de oplossing. Gelukkig zijn er maar liefst twee zaken in de stad die zich specifiek toeleggen op het koken van soepjes, dus kun je jezelf prima op een soepdieet zetten en alsnog elke dag iets anders eten. Bij De Soepwinkel (Oude Kijk in ’t Jatstraat 12) staan dagelijks vier wisselende soorten op het menu en daar zitten altijd meerdere onalledaagse varianten bij, zoals aardperensoep, boerenkoolsoep of rodebietensoep. SoupDogg (Folkingestraat 48) heeft meer keus, maar richt zich vooral op de klassiekers als tomatensoep, mosterdsoep en erwtensoep. Hier kun je trouwens ook broodjes bestellen, mocht je toch weer eens ergens op willen kauwen.
Konbu
Roezemoes
Na de viergangenkerstdiners, oliebollen op oudejaarsavond en schalen bitterballen op diverse nieuwjaarsborrels ben je waarschijnlijk hard toe aan Gewoon Normaal Eten. Een bord stamppot, bijvoorbeeld, en daarvoor schuif je natuurlijk aan bij eetcafé Roezemoes. Zuurkoolstamppot met spekjes, boerenkool met worst, hutspot met een gehaktbal, bietjesstamppot met geitenkaas, dat soort dingen staan hier op het menu. Kun je niet kiezen, dan is er ook nog de proeverij van stamppotten. Gedempte Zuiderdiep 15
Achterwerk
Minder vlees, meer groente, dat is het uitgangspunt bij Achterwerk, het restaurant dat sinds een paar maanden achterin club OOST zit. Het menu wisselt regelmatig, maar gaat uit van veganistische gerechten met hier en daar een stukje vlees of vis. En dat is wel zo gezond, natuurlijk. Het menu wisselt regelmatig, maar deze week kun je bijvoorbeeld gegrilde knolselderij met hangop van knoflook en paddenstoelenjus krijgen, spruitensalade met dadelcrème en pinda’s, Libanese moussaka of gnocchi van pastinaak. Oosterstraat 13a
De Herbivoor
Of je nou op 1 januari besloten hebt het roer helemaal om te gooien wat je eetgewoonten betreft of gewoon even toe bent aan een balansdag, bij De Herbivoor zit je goed. Hier spelen groenten en peulvruchten namelijk de hoofdrol en laten dat nou net de basisingrediënten van een gezond dieet zijn. Je loopt ook geen gevaar dat je alsnog verleid wordt door een lunchoptie met veel kaas of rood vlees, want alles op de kaart is veganistisch. Gedempte Zuiderdiep 59