De Groningse brouwerij Bax Bier heeft sinds afgelopen najaar zijn eigen proeflokaal aan de Friesestraatweg. Daar wordt met ingang van dit weekend elke maand een driegangendiner gekookt met de eigen bieren als uitgangspunt.
Bier en dessert, dat klinkt niet echt als een match made in heaven. Maar als je drie gangen inclusief bijpassend bier belooft, zul je iets moeten verzinnen. Kok Wilbert van de Kamp koos voor de Kopstoot van Bax Bier, een smoked porter. Zwaar en donker, zoeter dan de andere bieren van Bax, maar ook weer niet vreselijk zoet. Er zit zelfs een zuurtje in. Zo kwam Van de Kamp uit op suikerbrood met hangop en cacao. ,,Een beetje zoet, een beetje zuur, en die bittere cacao proef je ook terug in het bier.”
Bax Bier organiseert met ingang van dit weekend elke maand een driegangendiner, gekookt door een gastkok, met de bieren van de Groningse brouwerij als uitgangspunt. Van de Kamp, die in het dagelijks leven onder heel veel meer gastheer en kok is van landhuis Oosterhouw in Leens, bijt het spits af. ,,Dit diner is een beetje geïmproviseerd”, grinnikt Kasper Hiddema, verantwoordelijk voor marketing en evenementen. ,,De keuken is eigenlijk nog in aanbouw. We hebben een vaatwasser gehuurd en twee ovens.”
Dit eerste diner is een soort generale repetitie. ,,We kijken hoe het gaat. Geen idee of we hier überhaupt winst op maken, we doen het vooral omdat we het leuk vinden”, zegt Hiddema. Heel strak gepland is de serie etentjes ook niet. Wie er volgende maand gaat koken? ,,Dat weten we nog niet. Als je suggesties hebt?” Maar dat de nieuwe keuken gebruikt gaat worden, dat is zeker. Als ie straks eenmaal af is, wordt er een paar keer week een daghap geserveerd in het proeflokaal.
Op deze eerste avond wordt er gekookt voor een man of veertig, verdeeld over twee shifts. De eerste groep schuift om 18 uur aan, de tweede om 20 uur. Van de Kamp kookt zoveel mogelijk met streekproducten. En dus schaft de pot als voorgerecht een hamburger van lokaal rund op een huisgemaakt broodje van meel, eieren en karnemelk uit de buurt, met een felgroene saus van daslook uit eigen tuin, plus biet en gefrituurde wortellinten – ook lokaal geteeld, natuurlijk.
We drinken er een Rokkenjager bij, het frisse lentebier van Bax. Dat is van alle elementen van het maal het dichtste bij geproduceerd: ongeveer tien meter van waar wij zitten. Sinds Bax Bier hier aan de Friesestraatweg neerstreek wordt al het bier in eigen huis gebrouwen. Daarvoor gebeurde dat bij een brouwerij elders in het land. ,,We kunnen hier per dag 6000 liter brouwen”, zegt Hiddema. ,,Daar zitten we nog niet aan hoor, maar er moet natuurlijk wel ruimte zijn voor groei.”
Want de bieren van Bax zijn inmiddels in heel Nederland op zo’n 1100 locaties te koop en het bedrijf heeft internationale ambities. Hiddema: ,,Een paar jaar geleden waren er 150 Nederlandse brouwerijen, nu 450. Je kunt zelf wel bedenken dat die niet allemaal kunnen blijven bestaan. Dan heb je de keus om een stadsbrouwerij te blijven of groter te denken. Wij willen ook internationaal gaan verkopen. Maar we behouden wel ons Groningse identiteit, daar zijn we trots op.”
Het diner gaat ondertussen verder met een vegetarisch hoofdgerecht: geroosterde bloemkool met wortelcrème en een gepocheerd ei. ,,Toen ik het bier voor het hoofdgerecht proefde, een Kon Minder, wist ik meteen: dat moet iets met gepocheerd ei worden”, zegt Van de Kamp. En omdat hij niet van verspilling houdt, is van het uitgelekte vocht voor de hangop van het dessert een granita gemaakt. Die komt als amuse tussen hoofd- en nagerecht. ,,In de lelijkste ijsbakjes die ik bij de Hanos kon vinden”, grapt de kok.
Ondanks de plannen voor internationale expansie zijn de extracurriculaire activiteiten van Bax Bier vooralsnog gewoon in Groningen. Zoals dit diner, maar ook het muziekfestival Melodica, dat van 26 tot en met 28 mei in het proeflokaal en in het Grand Theatre gehouden wordt. En een maand later, op 23 en 24 juni tijdens de eerste editie van het reünie-evenement Groninginnedag, is er het door Bax georganiseerde International Craft Beer Festival.
Dubbelt dat niet een beetje met het Bierfestival Groningen, dat elk jaar in april in de Martinikerk is? ,,Nee”, vindt Hiddema. ,,Dat is met name op Nederlandse brouwers gericht en het draait daarnaast vooral om bier. Ons festival is in de buitenlucht, er komen veel internationale brouwers en er staan ook foodtrucks, er is muziek.” De kaartverkoop voor het festival is deze week van start gegaan.