Dit zijn de verhalen achter de namen van zes Groningse restaurants

Namen van restaurants laten niet zelden wat aan de verbeelding over. De Smaak van Stad zocht er zes uit die wel wat tekst en uitleg kunnen gebruiken.

Salmagundi’s

Zo wordt een potpourri of mengelmoes ook wel genoemd. In het bijzonder is ‘Salmagundi’ de naam die 17e-eeuwse scheepskoks gaven aan een salade van alles wat schaars voor handen was: vlees, groente, ansjovis, eieren, uien, olie en azijn. Lunchcafé, woonwinkel, restaurant én sociale werkplaats Salmagundi’s staat in dezelfde geest voor een mix van dingen, mensen en ideeën, legde eigenaar Simon Kooistra ons uit. Oosterhamrikkade 8

De Prael

Met dezelfde letters maak je ook ‘De Parel’. Dit was de oorspronkelijke naam die Fer Kok en Arno Kooy in 2002 aan hun Amsterdamse bierbrouwerij en sociale werkplaats gaven. Het toenmalige personeel, met vaak een zwaar leven, vond troost in liederen met een lach en een traan. ‘De Parel’ was een ode aan smartlappenkoning Johnny Jordaan die ook bekend staat als ‘De Parel van de Jordaan’. Een brouwerij die dezelfde naam al voerde sommeerde de ondernemers echter om hun zaak te hernoemen en zo werd het De Prael. Boterdiep 75

Mr. Mofongo

Wie gaat er schuil achter deze mystery man? Bijgekomen van een haaienduik op Cuba wisselen ondernemer Patrick Beijk en bargenoot Máximo Mofongo onderwateravonturen uit onder het genot van een goed glas rum. De bourgondische levenshouding van Mr. Mofongo, die in elk werelddeel bijzondere dranken en gerechten ontdekt, werkt op Beijk aanstekelijk. Reden genoeg om in 2005 zijn nieuwe horeca-onderneming aan zijn (denkbeeldige?) reisgenoot op te dragen. Oude Boteringestraat 26

Mahalo

Er zit iets van een groet in (‘..halo’), maar eigenaren Leon Davans en Amber Aerden zeggen er in het Hawaïaans ‘dank je wel’ mee. Zo is het ondernemende stel dankbaar dat ze elkaar ontmoet hebben in het lunchcafé Anat waar ze allebei werkten. Verder zeggen ze mahalo tegen de kans die ze hebben gekregen om het lunchcafé samen over te nemen. Het eiland Hawaï roept bovendien good vibes bij ze op en de lokale bevolking staat er bekend als gastvrij. Verlengde Grachtstraat 1

Lambik

Dat de naam Lambik naar het goedaardige personage uit de Vlaamse stripreeks ‘Suske en Wiske’ verwijst, laat zich raden. Maar hoe kwam eigenaar Eddy Wening er op uit? Vlak voor de opening in 1994 maakte hij met vrouw en een bevriend stel een city trip naar Antwerpen. De mannen ploegden een telefoonboek met zo’n 2500 restaurantnamen door, maar ze konden niet één naam verzinnen die beter was dan de suggestie van vrouw Ageeth en vriendin Reina. ‘Lambik’ klonk als muziek. Daar was iedereen het over eens. Grote Kruisstraat 73

De Zevende Hemel

Volgens oud-eigenaar Ben Holtrop lieten de startende ondernemers van De Zevende Hemel zich in 1985 inspireren door het adres (nummer 7) en de nabijgelegen Nieuwe Kerk, waar ze hemel en aarde zagen samenkomen. De naam is algemeen bekend van de uitdrukking ‘in de zevende hemel zijn’, waarbij geldt: hoe hoger in de hemel, hoe heerlijker. In de joodse mystieke leer uit de Middeleeuwen werd de zevende hemel aangeduid als verblijfplaats van God en de hoogste engelen. Zuiderkerkstraat 7