The Smooth Brothers bestaat twee jaar en de broers achter de smoothiebar hebben de smaak te pakken. In september openen ze een tweede vestiging op de Zernike-campus en begin 2020 volgt uitbreiding in het hart van de stad. Wat drijft de mannen en waarom gaan fruit, frozen yoghurt en jazz zo goed samen?
Als jonge kinderen draaiden Ziki (37), Yama (32) en Razi (31) Masoud graag rondjes in de grote kantoorstoel van hun vader, een ambitieuze bouwondernemer in Afghanistan. Waar ze toen met grote bewondering naar vaderlief keken, is het tegenwoordig Masoud senior die zijn zonen aan het werk ziet in hun eigen zaak. The Smooth Brothers in de Zwanestraat bestaat nu twee jaar. ,,Op zondag pakt hij nog weleens de trein en komt hier dan een dagje hangen”, vertelt Razi. ,,Dan zit hij hier te observeren en vaak zie ik een glinstering in z’n ogen. Dat is voor ons een bevestiging dat we de goede kant op gaan.”
De broers vluchtten op jonge leeftijd met hun ouders naar Nederland. ,,We hebben die reis heel bewust meegemaakt”, herinnert Ziki zich. ,,Toen ik net hier was, voelde ik me onzeker omdat ik de taal niet goed sprak. Maar daar heb ik veel kracht uit gehaald; ik zag het als een uitdaging.” Broer Yama denkt terug aan de talloze bijbaantjes die ze hadden in de horeca. ,,Daar kwamen we pas echt in contact met mensen en dat heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven.”
Ziki woonde tien jaar lang in Amerika, waar hij als decaan verantwoordelijk was voor verschillende universiteiten. In 2015 kwam hij terug naar Nederland, omdat hij zijn familie miste. Yama rondde een drietal academische studies af, waarna hij als psycholoog in de revalidatiezorg aan de slag ging. Razi werkte eerder als marketeer voor een poppodium en hielp daarnaast hun broer Shafique, die ruim vijf jaar geleden Smooth Fruit Therapy opende in Zwolle. ,,Hij heeft ons geprikkeld om samen te gaan ondernemen”, vertelt Ziki. ,,Consumentengedrag vond ik tijdens mijn studie al fascinerend. De vraag waarom een consument voor merk A en niet voor B kiest”, vult Yama aan.
Simpel en gezond
Waarom kozen de broers voor smoothies? Yama: ,,In Amerika kwam ik weleens bij smoothies- en sapjeswinkels waar ze bevroren bananen en kunstmatige toevoegingen gebruikten. Ik vroeg me af waarom frozen yoghurt en vers fruit niet gewoon samen gingen”. Razi: ,,In deze tijd zitten veel mensen aan de frisdrank en energy drinks, terwijl het ook simpel en gezond kan.” Ziki wijst op de toenemende vraag: ,,Elk jaar openen landelijk zo’n 10 tot 12 smoothiebars hun deuren.”
In de eerste maanden na de opening van The Smooth Brothers hadden de broers nauwelijks budget om er wat van te maken. Yama: ,,Alles wat je hier ziet, van het menu tot wat er in de zaak aan de muur hangt, hebben we te danken aan onze collega’s en gasten. Het is eigenlijk van iedereen.” Ziki knikt instemmend: ,,Elke week staan we daarom even stil bij wat we aan anderen te danken hebben en wat we terug kunnen doen.”
Smoothies en jazz
De namen van de smoothies en de juices die op het menu staan zijn een ode aan bekende jazz-, blues- en soulmuzikanten. Zo voert de ‘Queen’, vernoemd naar jazz-zangeres Dinah Washington, de lijst met smoothies aan: een mix van frozen yoghurt, melk, banaan en aardbei. De ‘King’ – sinaasappel-, mango- en aardbeiensap – herinnert aan blueslegende B.B. King.
Jazz is voor The Smooth Brothers een eindeloze bron van inspiratie. Razi illustreert het concept van de zaak met een citaat van jazzmuzikant Miles Davis: ‘Anybody can play, but the note is only 20 percent. The attitude of the motherfucker who plays it is 80 percent.’ ,,Iedereen kan een smoothie maken, maar hoe je hem serveert maakt uiteindelijk het verschil.” Hij werpt een blik over zijn schouder naar de keuken: ,,Daar speelt als het ware onze band. Iedere collega pakt hier zijn shine en het is belangrijk dat we elkaar de ruimte bieden voor een solomoment.”
Uitbreiding naar Zernike
De eerste gasten die bij The Smooth Brothers binnenliepen waren internationale studenten en ook nu zijn de banden met het hoger onderwijs in Groningen nog warm. Ziki: ,,We geven gastcolleges op de Hanze en de RuG, studentenverenigingen krijgen korting bij ons en we begeleiden stage- en afstudeerstudenten.” Een extra locatie op de studentencampus Zernike lag dan ook voor de hand. ,,We zijn gevraagd om vanaf september op het foodcourt in de Kapteynborg te staan”, vertelt Yama trots. En in de binnenstad opent volgend jaar een derde vestiging, al houden de broers liever nog even geheim waar die precies komt.
Voor de vestiging in de stad gaan ze met een nieuwe manager werken, die eerst op Zernike warmdraait. ,,Veel van onze gasten voelen zich deel van onze familie en zijn bang dat we door de uitbreiding uit elkaar groeien”, zegt Yama. ,,De Zwanestraat blijft daarom onze home base waar we in het weekend alle drie aanwezig zijn.”