Minder vlees eten is goed voor de planeet en gezonder voor jezelf. Maar ja, je dagelijkse gehaktbal ook echt wat vaker laten staan is een tweede. De Vegetarische Restaurantweek, van 11 tot en met 17 maart, probeert dat aantrekkelijker maken.
De Vegetarische Restaurantweek is onderdeel van de Week Zonder Vlees, die vorig jaar in het leven is geroepen. Supermarkten verkochten die week inderdaad 5 procent minder rund en varken, maar gek genoeg ook 3 procent méér kip. Hoe dan ook, tijdens de Vegetarische Restaurantweek krijg je gegarandeerd geen varken, geen rund en ook geen kip. Een vega-lunchgerecht kost €8, een hoofdgerecht €15 en een driegangenmenu €25. Aanschuiven? Bij deze zaken in Groningen kun je terecht.
Het Concerthuis
’t Koetshuys
Aan het horecapleintje aan de Blekerstraat vind je ’t Koetshuys, waar ze je in een knus huiskamersfeertje een vegetarisch 3-gangenmenu voorschotelen. Dat bestaat uit een radicchiosalade met kweepeer, truffelrisotto en een warm chocoladetaartje en over 2 van die 3 gerechten hadden wij onlangs iets te zeggen. Drink er een van de zelfgestookte drankjes bij en je avond is goed. Blekerstraat 22
De Stadstuin
Eetcafé De Stadstuin serveert in beide vestigingen een 4-gangendiner. Op het menu staat ‘carpaccio’ van rode biet met geitenkaas, een kom tomatenbouillon, taartje van zoete aardappel met geroosterde groenten en een honingparfait met rood fruit na. Hereweg 42 en Koninginnelaan 45
Beer&
No25
Bij No25, het kleine lunchcafé schuin tegenover het Harmoniegebouw, kun je volgende week een spelt-desembol bestellen met gegrilde halloumi, spinazie, geroosterde amandelen en kersensaus. Op donderdag, vrijdag en zaterdag serveren ze trouwens ook diner en betaal je €15 voor een hoofdgerecht zonder vlees. Oude Kijk in ’t Jatstraat 25
Brussels Lof
Brussels Lof is het oudste vegetarische restaurant van de stad, dus een goed menu zonder vlees op tafel zetten mag hier geen probleem zijn. De nieuwe eigenaar – hij nam de zaak in september over – kookt met seizoensgebonden, biologische producten. A-kerkstraat 24
Land van Kokanje
Bagels & Beans
Trek in een vegetarische lunch? Bij Bagels & Beans kun je tijdens de restaurantweek kiezen uit 3 specials inclusief een drankje voor €8. Is bij de andere deelnemende zaken reserveren gewenst of zelfs verplicht, hier kun je gewoon op de bonnefooi binnenlopen. Zwanestraat 30
Onder de Linden
Vegetarisch eten op sterrenniveau? Dat kan bij Onder de Linden in Aduard, net buiten de stad. Je betaalt daar natuurlijk wel wat meer voor dan bij de restaurants hierboven. Chef-kok Steven Klein Nijenhuis serveert een 4-gangenlunch voor €50 en een 5-gangendiner voor €60. Hij kookt met Nederlandse producten, maar gebruikt graag Aziatische kruiden en bereidingen. Burgemeester van Barneveldweg 3, Aduard