Zoals elke chocoholic weet: chocolade maakt alles beter. Goed nieuws: Groningen heeft hele winkels vol. Van luxe bonbons tot fairtrade repen, van chocolademelk tot pindarotsjes: bij deze winkels shop je chocolade.
Heerlijk Chocolade
Aan keuze geen gebrek bij Heerlijk Chocolade: hier liggen zo’n zestig verschillende bonbons naar je te lonken in de vitrine. Ze zijn bijna allemaal fairtrade en biologisch – de cacao komt van Biolands uit Tanzania – en verkrijgbaar in de meest uiteenlopende smaken: earl grey, appelstroop & calvados, bosaardbei & peper, Limburgse koffie. Die laatste is een stuk logischer als je weet dat de bonbons worden gemaakt in Limburg, door chocolatier Frank Visser. Behalve bonbons kun je er ook andere chocolade krijgen: allerlei soorten pindarotsjes, chocoladerepen en cadeauverpakkingen. En als je graag ter plekke wilt proeven, kun je gaan zitten voor een kop koffie of chocolademelk met bonbons erbij. Folkingestraat 35
Quetzal
Chocoladebar Quetzal, open sinds begin maart, is winkel en horecazaak in één. Strijk hier neer voor een van twintig soorten chocolademelk, tien chocolademilkshakes en chocohapjes als een brownie of een chocoladecroissant. Voor thuis kun je dan bijvoorbeeld een keuze maken uit de negen soorten huisgemaakte truffels, macarons – ook in chocoladevariant, voor de echte chocoholics – en Belgische bonbons. Hoewel Quetzal een franchiseketen is maakt eigenaresse Judith Muijsson veel zelf, want ze is patissier. Oude Boteringestraat 14
Bonbon Atelier Luca
Bij Bonbon Atelier Luca geen poespas: hier worden bonbons verkocht en niets anders. Chocolatier Karin Lucas runt haar zaak al vijftien jaar in de Groningse binnenstad en heeft een basisassortiment dat ze aanvult met wisselende bonbons. Ze werkt niet met een vast cacaomerk: ,,Het is maar net welke smaak het beste past bij wat ik wil maken. De smaak geeft de doorslag.” In de vitrine vind je bijvoorbeeld bonbons in de smaken lavendel en passievrucht of met een vulling van Pedro Ximenez-sherry of whiskey. Grote Kromme Elleboog 12
Très Bien
Delicatessenzaak Très Bien is vooral bekend als hét adres voor noten, maar ook de chocoholic kan hier zijn slag slaan. In de bonbonvitrine vind je naast de klassieke Leonidas-bonbons ook de hippere huisgemaakte bonbons in smaken als cashew-chilipeper, framboos, karamel-zeezout en zelfs Boswandeling. De chocolatier heeft zijn opleiding nog genoten in het beroemde Groningse bonbonatelier Schlaman en gebruikt zo min mogelijk suiker. Leuk als cadeau: luxe chocoladeletters, paaseieren, chocoladeharten en andere thema-chocola. Er wordt ook op bestelling gewerkt, als je bijvoorbeeld een speciale gelegenheid hebt. En is al die chocolade nog niet voldoende, dan kun je alsnog voor de noten gaan: die zijn er ook met een chocoladelaagje. Stoeldraaierstraat 44
Simon Lévelt
Voor de betere chocoladerepen ga je naar Simon Lévelt, waar ze een flinke selectie fairtrade en biologische chocolade hebben. Zoals de repen van Seed & Bean in smaken als Sicilian hazelnut & almond, lemon & poppyseed en sweet orange & thyme. Of iets puurder, de repen van Blanxart die in cacaopercentages tot 95 procent verkrijgbaar zijn. De repen van Hoja Verde zijn van begin tot eind in Ecuador geproduceerd en het Nederlandse merk Mesjokke staat voor eerlijke repen die van één soort cacaoboon uit één bepaalde streek gemaakt zijn. Zwanestraat 38
Bourgondisch Broodhuys
Bij hotel Schimmelpenninck Huys is het goed eten, niet in het minst door de huisgemaakte bonbons waar je een high tea of diner mee kunt afsluiten. Wil je een doosje mee voor thuis, dan ga je een paar deuren verderop naar het Bourgondisch Broodhuys, dat onderdeel is van het hotel. Chocolatier Marianne Elema werkt met Belgische Callebaut-chocolade en verzint bijzondere smaakcombinaties: een Groninger koek-bonbon, een kruidige sinaasappel-ginbonbon of eentje met stroopwafel en dulce de leche. Wil je zelf de kunst van het bonbons maken leren, dan kun je bij haar een workshop volgen. Oosterstraat 47