Een recent bezoek aan Thailand smaakte naar meer, dus zochten we terug in Groningen het meest bejubelde Thaise restaurant van de stad op. Kan Cho Fah in de Gelkingestraat ons weer in vakantiestemming brengen?
Sfeer
Cho Fah doet geen poging om het interieur van de typisch Thaise eetcafeetjes na te bootsen en dat is maar goed ook, want dan hadden we op plastic stoeltjes gezeten. Wat we zien bevalt ons: een sfeervol verlichte ruimte met hanglampen van kunstig golvend rotan, een betonnen vloer en stoelen van teakhout. Modern, maar dan op z’n Thais. Vanaf ons tafeltje achterin kunnen we nog net een blik in de open keuken werpen, waar druk in de pannen geroerd wordt.
Eten
Wie een bezoek aan Cho Fah plant, kan maar het beste van tevoren de menukaart op de website bestuderen. Je bent er namelijk wel even mee bezig: ga je voor soep vooraf of deel je ‘Thaise tapas’ met je tafelgenoten? Bestel je een curry of een roerbakgerecht of laat je de tafel volladen met één hoofdgerecht en meerdere bijgerechten? Kant-en-klare menu’s zijn er ook, voor wie het allemaal te ingewikkeld wordt. Tafelgenoten en ik besluiten het simpel te houden en bestellen een voorgerecht en een hoofdgerecht elk.
Voor tafelgenoot 1 begint de avond met knapperig gefrituurde Thaise spring rolls gevuld met onder meer wortel, erwtjes en glasnoedels. Het bijbehorende dipsausje is gemaakt met tamarinde en de rinse smaak ervan – die aan appelstroop doet denken – geeft net dat beetje extra schwung aan de loempiaatjes. Daar zijn de Thai goed in, een zuurtje toevoegen om een gerecht op te halen. In de tom som van tafelgenoot 2, een heldere bouillon met paddenstoelen, is dat ook weer te proeven: er zit citroensap en tamarindesap in, maar ook laos, een kruid verwant aan gember. Ik heb de tom kha kai besteld met kip, kokosmelk en oesterzwammen en die is net zo goddelijk als ik hem me herinner uit Thailand.
Prettig aan de gerechten bij Cho Fah op de kaart is dat je zelf kunt kiezen wat je er aan wilt toevoegen: kip, ossenhaas, vis, garnalen of groenten en tofu. Dat is goed nieuws voor de vegetariërs, want die hebben daardoor ook een ruime keus. Ik ga voor de walk down memory lane vanavond en bestel de massaman-curry met kip. Het is een wat mildere curry die beïnvloed is door de Indiase keuken, met kruiden als steranijs en kaneel die je in andere Thaise gerechten nauwelijks tegenkomt. Een andere hint naar z’n oorsprong: er zit aardappel in. Die is maar net aan gaar en ik mis de pinda’s die er in alle eerdere versies die ik at overheen gestrooid werden, maar desondanks is het een smakelijke kom curry. Wat opvalt: in Thailand staat je mond ook bij een ‘not very spicy’ gerecht nog behoorlijk in brand, maar hier is mild ook echt mild. Begrijpelijk – wij Nederlanders zijn niet zoveel gewend – maar ergens toch wel jammer.
Voor tafelgenoten worden twee roerbakgerechten opgediend waar de duimen voor de lucht in gaan. De een smult van phad med ma moeang, een schaal met eend, cashewnoten, champignons, broccoli en paprika die op smaak is gebracht met oestersaus en vissaus. De ander eet ondertussen haar phad sa mon prai met malse ossenhaas tot de laatste druppel saus op. Het is een kruidig, maar niet heet gerecht met onder meer bosui en anijsachtige Thaise basilicum als smaakmakers, plus champignons, wortel en sperziebonen. We krijgen er ieder een flinke hoeveelheid rijst bij, waar het nodige van overblijft.
Een van de tafelgenoten geeft de strijd zelfs helemaal op, maar ik heb me verheugd op mango met sticky rice en ga dus door voor de derde ronde. Tafelgenoot 2 doet mee en bestelt de kokosbolletjes met chocoladeijs. De bolletjes zijn stevig, plakkerig en zoet: lekker, maar ze vallen een beetje weg tegen de grote bol ijs en dito dot slagroom. De mango met kleefrijst is een iets luxere versie dan normaal, overgoten met een kokossaus en bestrooid met sesamzaad: erg geslaagd, besluit ik.
Bediening
Bij binnenkomst wordt ons verteld wat onze tafel is; we hadden het netter gevonden als onze gastvrouw even meegelopen was. Maar de bediening is verder prettig: vlot, vriendelijk, oplettend. Tussen hoofdgerecht en dessert wordt de tafel zelfs nog even schoongemaakt en dat is – ook al hebben we redelijk kruimelvrij gegeten – wat ons betreft een pluspunt.
Kans op een tweede bezoek
We begrijpen wel waarom Cho Fah zo veel fans heeft, want het hele plaatje klopt: goed eten, fraaie entourage, prima bediening. Reken maar dat we hier nog eens terug komen dus, al bestellen we dan voor het echt authentieke Thaise gevoel de hetere gerechten op de kaart.
Gelkingestraat 5
www.chofah.nl
Prijs driegangenmenu €30 – €35