Turks fruit

Istanbul voor foodies: Turks fruit, appelthee en gepofte kastanjes

Omdat Stadjers Groningen ook wel eens uit gaan, zoekt De Smaak van Stad voor je uit waar het nog meer leuk eten is. In Istanbul bijvoorbeeld, een walhalla voor zoetekauwen.

Natuurlijk, je hebt er de Hagia Sofia, de Blauwe Moskee en het Topkapipaleis. Maar waar je echt voor naar Istanbul moet komen is het eten. Zoveel restaurantjes, patisserieën en straatvoedselkraampjes op de vierkante meter zag ik nog nooit! En het goede nieuws: ze zijn allemaal open tot laat in de avond. Om 10 uur ’s avonds is het op straat namelijk nog net zo druk als in de Herestraat op zaterdag. Ik deed vier dagen intensief onderzoek om te ontdekken wat the places to be hier zijn.

Patisserieën


Turken zijn dol op zoetigheid. Op elke straathoek zit wel een patisserie: kleine buurtzaakjes, tourist traps of chiquere etablissementen met een café erbij. De bekendste is Mado, een keten met zaken door de hele stad. Hier koop je baklava in allerlei varianten, de mooiste taarten en ijs volgens eigen recept. En oh ja, Turks fruit natuurlijk! Als je ooit een blokje van het mierzoete spul gehad hebt en dacht: is dit het nou, dan moet je the real deal hier eens proberen. Chocola, pistache, amandel, abrikoos of roos: zo ongeveer elke smaak is vertegenwoordigd. Prijzig, maar ook vele malen lekkerder dan z’n chemische goedkope broertje.

Kraampjes op straat


In Istanbul hoef je nooit honger te lijden. Het wemelt er namelijk de hele dag van de straatverkopers die in hun schattige rode karretjes geroosterde maiskolven, gepofte kastanjes en pretzels aan de man brengen. Lekker en nog goedkoop ook: voor 70 cent heb je al zo’n ronde broodring (simit, noemen ze die) met hazelnootpasta of smeerkaas.

Istiklal Caddesi

P1030754

In de grote winkelstraat van Istanbul zitten naast tal van patisserieën ook allerlei eetcafés. De kleinere straatjes die van de Istiklal Caddesi aflopen zijn gevuld met terrasjes – hierboven zie je een overdekte passage – en winkeltjes waar je fruit, vis of kruiden kunt kopen.

Het enige nadeel van die schattige smalle steegjes is dat elk restaurant iemand op wacht heeft staan om je over te halen op hun terras neer te strijken. En allemaal hebben ze onmiddellijk door dat jij Nederlands bent, en gaan ze in je eigen taal een praatje met je aan. Probeer dan nog maar eens nee te zeggen…

Taksimplein

P1030751

De Istiklal Caddesi mondt uit op het Taksimplein. Dat is verder niet zo’n heel interessant plein – al zien de Turken zelf dat anders – maar het is wel een uitstekende plek om een vette bek te halen. Hier zitten namelijk heel wat hamburgertentjes en kebabzaken op een rij. Allemaal kleintjes, al kun je de bekende grote ketens ook wel vinden als je iets langer zoekt.

Vitamin shops


Briljant gevonden, die naam: de ‘vitamin shops’ die je door de hele stad vindt maken op bestelling een vers sapje voor je. De granaatappels liggen hoog opgetast, maar er zijn nog veel meer soorten fruit die je in de juicer kunt laten gooien. Fijn om even snel mee te nemen terwijl je van A naar B holt.

De tapijtenwinkel

Zin in een gratis kopje Turkse appelthee? Doe zoals wij en laat je een tapijtenwinkel in lokken. Vooruit, dat was niet helemaal onze bedoeling, maar die meneer die ons de weg naar de volgende bezienswaardigheid wees stond erop dat we in zijn zaak thee kwamen drinken. Iets met 40 jaar vriendschap. En wij waren te beleefd om te weigeren…

Na een gezellig uur waarin we een uitgebreid college kregen over Turkse tapijten verlieten we de winkel zonder tapijt, maar met een buik vol thee. Om daar ook thuis nog van te kunnen genieten, brachten we een bezoekje aan de laatste stop in dit rijtje:

De Egyptische Bazaar

P1030807 P1030808 P1030809
Waar je in de bekendere Grote Bazaar de ene na de andere winkel vol lampen of tapijten tegenkomt, is de koopwaar in de Egyptische Bazaar makkelijk in je handbagage te stoppen. Loop dus een paar straten verder en sla naar hartenlust kruiden, thee en baklava in. Zo kun je thuis nog een tijdje nagenieten van je bezoek aan Istanbul!