Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.
De meesten van ons zouden niet snel alleen uit eten gaan: daar rust toch een beetje een taboe op. Maar is het nou echt zo erg? Culinair journalist Layla Khoury-Hanold besloot een week lang elke avond alleen uit eten te gaan, zonder boek of telefoon om zich achter te verbergen. En ja, aanvankelijk voelde ze zich ongemakkelijk en afwisselend onzichtbaar en meewarig aangestaard, maar ze kwam ook tot frisse inzichten. Lees haar verhaal bij Refinery29.
Vermijd de drukte
Van plan om naar de kroeg te gaan later vandaag, maar geen zin in drukte? Via Google Maps kun je sinds kort van tevoren checken hoe druk het is in een bar, restaurant of winkel. Er waren al statistieken van historische bezoekersaantallen per dag en tijdstip beschikbaar, maar nu wordt ook live bijgehouden hoeveel mensen op een bepaalde plek zijn. Dat gebeurt op basis van locatiegegevens van Google-gebruikers. Zo blijkt het – zie de screenshot hieronder – op deze zaterdagochtend nog niet erg druk te zijn bij de Drie Gezusters.
Zo’n live overzicht kan natuurlijk best handig zijn: als je op Google Maps ziet dat er op dit moment topdrukte is bij Het Concerthuis, bijvoorbeeld, kun je besluiten om maar meteen ergens anders naartoe te gaan. The Guardian legt uit hoe het systeem werkt.
Voedseltrends
Nee, er blijft dus helemaal niets meer verborgen voor Google. Tikje angstaanjagend, maar eerlijk is eerlijk, het levert wel interessante informatie op. Google News Lab laat bijvoorbeeld op basis van onze zoektermen zien wat nu werkelijk de foodtrends zijn. Zo zijn we ons sinds 2010 aanzienlijk meer gaan interesseren voor veganisme, zijn superfoods hip sinds 2013 en zijn we juist aanzienlijk minder geïnteresseerd geraakt in vetvrije producten en moleculair koken. En hoewel we in ons deel van de wereld vooral in de wintermaanden de zoekterm ‘boerenkool’ intikken, is de belangstelling voor de groente in Japan het hele jaar ongeveer even groot.
Kookgek
Restaurateur en tv-kok Joop Braakhekke overleed deze week aan kanker. De Volkskrant sprak hem een paar weken geleden nog voor een laatste interview, waarin hij terugblikt op zijn leven. Er is tegenwoordig nog maar weinig aandacht voor het gastheerschap in restaurants, constateert hij. Nu zijn de chefkoks het gezicht geworden van een zaak. ,,Leuk hoor, al die technieken die ze beheersen, erg interessant, maar om het ultieme eten gáát het natuurlijk helemaal niet. Het gaat om de gást, die moet zich thuisvoelen, en dat is de taak van de restaurateur.”
Eenmansrestaurant
We schreven er een tijdje terug al over: restaurant De Haan aan de Aweg, waar chefkok Dennis de Haan in zijn eentje de bestellingen opneemt, kookt en het eten naar de gasten brengt, die op hun beurt zelf voor hun drankjes moeten zorgen. Dagblad van het Noorden interviewde de kok een paar weken geleden, kort na een lyrische recensie in de Volkskrant. Wie er nu een hapje wil eten, moet even geduld hebben: het restaurant is weken vooruit volgeboekt.