Hop Holland Hop

Wie van speciaalbiertjes houdt, kan in Groningen te kust en te keur voor gerstenat uit België, Duitsland en zelfs de VS. Maar MOUT, het pas geopende proeflokaal aan het Zuiderdiep, blijft liever dicht bij huis. Hier worden alleen bieren van kleine Nederlandse brouwerijen geschonken.

Trots leidt Susan Huitenga de gast rond in het statige pand aan het Gedempte Zuiderdiep 43, op de hoek met de Pelsterstraat. Het had nogal wat voeten in de aarde, maar begin november heeft proeflokaal MOUT dan toch eindelijk zijn deuren geopend. Zonder al te veel fanfare, want eerst moeten de kinderziektes er maar uit, vindt de café-uitbaatster.

Ze heeft weinig aanmoediging nodig om te vertellen, maar doet wel bedachtzaam het woord. Lang wist Huitenga (37) niet wat ze wilde met haar leven. Na de middelbare school vertrok ze naar Griekenland, waar ze op Corfu met haar toenmalige vriend een strandtent uitbaatte. Toen ze terugkwam naar Groningen, waar ze geboren en getogen is, ging ze psychologie studeren en kwam ze bij De Pintelier achter de bar terecht. Maar studeren, dat was niet echt haar ding. ,,Ik ben meer een doener.” Ze sjeesde, bleef bij De Pintelier werken — ,,te lang, eigenlijk, ik was wat gemakzuchtig” — tot het idee voor een eigen zaak zich uit begon te kristalliseren. ,,Dat gaat langzaam. Je denkt eens na: zou ik dat kunnen? Je verzint een naam, je fantaseert over hoe die zaak er dan uit moet zien.”

Speciaalbiercafés telt Groningen al genoeg, dus haar eigen zaak moest wel bijzonder zijn. De Pintelier is gespecialiseerd in Belgisch bier, maar er kwam ook wel eens een biertje uit eigen land voorbij. Dat intrigeerde haar en ze ging zich verdiepen in de Nederlandse brouwcultuur. ,,Er bleken veel meer kleine Nederlandse brouwerijen te zijn dan ik had verwacht. Ze hebben de tijd ook mee, er is nu een grote interesse voor speciaalbier. Er zijn de nodige brouwerijen bij gekomen de laatste jaren. Ook in Groningen, dat een fijne biercultuur heeft. Neem De Kromme Jat, Martinus, Bax Bier, die bestaan allemaal nog niet zo lang.”

De zoektocht naar een locatie voor het café duurde lang. Een pand aan het Damsterdiep ging aan haar neus voorbij omdat de financiering nog niet rond was – Huitenga haalde het geld voor MOUT op met behulp van crowdfunding – en daarna kwam er lang niets geschikts voorbij. Tot ze op een dag in december vorig jaar zag dat het hoekpand aan het Zuiderdiep, waar tot dan toe cafetaria Het Hoekje had gezeten, opgeknapt werd. ,,Ik ben naar binnen gestapt en heb gevraagd wat ze er mee van plan waren.” Er bleek nog geen nieuwe huurder te zijn en zo had Huitenga haar proeflokaal gevonden.

15053180_660557920779144_1227610486_o
Foto MOUT/Johan Stolk

Eind goed, al goed? Niet echt. Vraag Huitenga ernaar en ze vertelt honderduit over de slechte staat waarin het monumentale pand zich bevond. Het casco werd door de verhuurder aangepakt, maar niet naar haar zin, dus ook daar liep de realisatie van MOUT weer vertraging op. Maar het was het waard, vindt ze. ,,Dit pand heeft hele grote ramen en dus komt er veel licht naar binnen. Daar houd ik wel van. Donkere, bruine cafés heb je al zo veel in Groningen.”

De snackbar gebruikte maar een klein deel van het pand en van het statige karakter was binnen maar weinig te zien. Dat is nu wel anders: de hoge plafonds en grote ramen krijgen alle aandacht en Huitenga liet speciaal een Jugendstil-binnendeur maken die naar het winkelgedeelte leidt. Hier kunnen mensen straks biertjes kopen voor thuis die ze in het café gedronken hebben, maar ook speciale limited editions die juist niet verkrijgbaar zijn aan de bar. Beneden, waar in de toekomst een ruimte voor proeverijen moet komen, sluit een eveneens op bestelling gemaakt smeedijzeren hek de toegang naar de opslagruimte af.

Een café dat alleen Nederlands bier schenkt is best bijzonder. In heel Nederland is er slechts één andere kroeg die zich daarin specialiseert: proeflokaal Arendsnest in Amsterdam. ,,Je hebt wel brewpubs in Nederland, zoals Bax Bier nu aan de Friesestraatweg”, zegt Huitenga, ,,maar die schenken vooral hun eigen bier.” Bij Mout zijn er 10 soorten bier op tap en nog eens ruim 50 op fles, een aantal dat nog groeit naarmate er meer leveringen worden gedaan.

Om te bepalen welke bieren ze wilde schenken, reisde Huitenga het hele land door om brouwerijen te bezoeken. ,,Ik wil alles proeven, ik haal alleen in huis wat ik zelf goed vind.” Dat heeft wel tot gevolg dat er nu vrij veel zware, donkere bieren op de kaart staan, want daar houdt ze het meest van. ,,Nu kan dat ook wel, in de herfst en winter”, grinnikt ze ,,Maar ik zal me straks ook nog wat meer op lichtere bieren moeten gaan richten.”

15126167_660557914112478_1349370986_o
Susan Huitenga achter de bar. Foto MOUT/Johan Stolk

De beste Nederlandse speciaalbieren

Susan Huitenga vindt het maar lastig een top 3 van favoriete Nederlandse bieren aan te wijzen, ze zijn immers allemaal zo verschillend. Maar toch:

  1. De Houtgerijpte Rook Dubbelbock van Duits & Lauret, 7,5%.  ,,Complex en heel vol van smaak.”
  2. Blinck India Pale Ale van Pampus, 6,3%. ,,Zacht en fruitig, met citrusnoten.”
  3. Een complete categorie: lambieks en geuzes, bieren die via spontane gisting tot stand komen. Op de kaart van MOUT staan er twee van Vandenbroek, de Platte Lambiek (4,6%) en de Watergeus (5,5%).