Leesvoer: Eten in de ruimte

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen week tegenkwamen.

Het is de nachtmerrie van iedere liefhebber van lekker eten: gevriesdroogd voedsel en maaltijden uit blik. Maar voor astronauten is het de dagelijkse praktijk, want je kunt nu eenmaal moeilijk een driegangendiner bereiden in een ruimteschip. De Britse topkok Heston Blumenthal, niet vies van een experiment, besloot de uitdaging aan te gaan om toch iets lekkers te bereiden voor astronaut Tim Peake in het International Space Station. In The Guardian doet hij zijn fascinerende verhaal.

Brouw je eigen bier
Geniet je van de biertjes van Bax of Martinus, maar denk je het zelf beter te kunnen? Het jonge Groningse bedrijfje Brouwbroeders brengt brouwpakketten voor beginners aan de man. ,,Als je een pan erwtensoep kunt koken, kun je ook bier brouwen.” Bij Dagblad van het Noorden vertellen ze over hun onderneming.

Veilig om te eten
We verspillen met z’n allen enorm veel voedsel. Zonde, want ook na de ’tenminste houdbaar tot’-datum zijn producten vaak nog prima eetbaar. Lucky Peach legt uit hoe je kunt nagaan of eten nog veilig is. Zo blijkt de geurtest prima te voldoen bij melk: zelf als hij zuur is geworden, is de kans klein dat je er ziek van wordt, omdat de melk gepasteuriseerd is.

Snackattack
Je hebt er op dit moment misschien wel last van: die trek in zout, vet eten na een avondje drinken. Waardoor wordt dat fenomeen eigenlijk veroorzaakt? Science of Us legt het uit. Het blijkt niet zozeer de alcohol te zijn, als wel de vermoeidheid die zorgt voor tijdelijke veranderingen in je brein.

Cafeïnevrij
In koffie zit van nature cafeïne, maar je kunt ook een kopje décafé krijgen. Radiozender NPR zocht uit hoe cafeïne uit koffiebonen wordt gehaald en wat er vervolgens mee gebeurt.