Onlangs stelden we een lijst samen van smakelijke koekjes bij de koffie. Maar zo’n koekje is slechts een schrale troost als het bakkie leut naar oud afwaswater smaakt. Nu dus ook vijf tips voor voortreffelijke koffie. Over de kwaliteit van het koekje doen we geen toezeggingen…
Black & Bloom
De eigenaar van dit kleine doch fijne koffiezaakje heeft uitgesproken meningen over koffie. Toen ondergetekende een decafé wilde bestellen bleek dit niet mogelijk. Hij had nog geen decafé van de beste kwaliteit gevonden en besloot het daarom helemaal niet bij het aanbod te zetten. Al te lactoserijke koffie vindt-ie ook maar niks. De koffie met de oppeppende functie is echter steengoed, en daarom is het geen wonder dat Black & Bloom in 2014 de tweede plaats behaalde in de Misset Horeca koffie top 100. Oude Kijk in ’t Jatstraat 32
Simon Levelt
Als je meer gediend bent van lactoserijk en cafeïne-arm, moet je een stukje eerder in de Kijk in ’t Jatstraat halt houden. Simon Levelt is een keten en geen Grunneger trots, maar de koffie is verdomde lekker. Tel daar de warme service en het verleidelijke aanbod aan bonbons (ook per stuk te bestellen om de koffie op te leuken, want geen koekje) en je kunt hier urenlang prima zitten. Oude Kijk in ’t Jatstraat 38
World of Barista
De echte kenners denken bij koffie in Groningen aan Ulas Tarakci. Dankzij zijn baristakunsten kreeg ’t Feithhuis de reputatie van een van de beste koffiezaken in Groningen, en inmiddels heeft hij World of Barista geopend aan de Grote Markt. Tarakci kent de beste doorlooptijden, manieren om bonen te malen en melk op te kloppen. Het eindresultaat is altijd perfect. Heb je thuis een sjiek apparaat en wil je de fijne kneepjes van het vak leren? Bezoek dan een workshop in ’t Feithhuis! Grote Markt 35
Palazzo
Bij Palazzo kun je op zijn Italiaans koffiedrinken: voor een grijpstuiver (vooruit, een euro) bestel je ’s ochtends een cappuccino, espresso, of gewone koffie (die in Italië het formaat heeft van een espresso. Drink hem snel op en de dag kan productief van start gaan. Blijven zitten met een stuk taart en broodje erbij mag ook, hoor. Zwanestraat 15
Anat
Anat is een ontbijt- en lunchcafé dat alleen plantaardig voedsel serveert, dus verwacht geen cappuccino met een grote toef schuim van koemelk. De koffie van Anat is juist interessant omdat er geen gewone koemelk in zit, maar een keur aan plantaardige melksoorten. Sojamelk kennen de meesten inmiddels, maar ooit een cappuccino geprobeerd met speltmelk, of een flat white met havermelk? Daarnaast is het fundament, de koffie, uitstekend. Verlengde Grachtstraat 1