Hippe Amsterdamse tenten die Groningen (niet) mist

Amsterdam heeft een aantal hippe eetzaken waar je niet omheen kunt. Missen we in Groningen een Marqt of SLA, of hebben we zelf iets soortgelijks?

SLA

Na een lange treinreis richting de Randstad is de eerste gedachte: lunchen! Amsterdammers doen dit tegenwoordig massaal bij SLA, een saladebar waar je zelf een bordje groen mag samenstellen of kunt kiezen uit de slamixen die de koks hebben bedacht. SLA heeft vijf vestigingen in de hoofdstad, maar wie hier niet woont kan kennismaken door middel van het onlangs uitgebrachte kookboek.

De eerste indruk van de vestiging in de Westerstraat is vele malen treuriger dan verwacht. Het is selfservice, uiteraard. De slascheppers delen vanachter de bar de salades uit en lijken verder amper rond te mogen lopen. Ook de zitsituatie is ongemakkelijk. Er is slechts één tafel voor een man of acht, reuzehandig voor hippe bloggers of ZZP’ers. Ik neem plaats tegenover een meisje en de volledige lunch proberen we elkaar niet te veel aan te kijken. Nee, dit werkt niet. De salade is daarentegen fantastisch. Ik deel de ingrediënten, zodat je hem thuis kunt nabootsen: sla (duh), spinazie, gekookte plakken wortel, kerrie-bloemkool, rode bietjes, falafel, zonnebloempitten, en een kwak hummus. Kortom: de vegan falafel bowl. Alle ongemakken waard, maar misschien beter to go.

Een alternatief in de stad? Onlangs opende De Herbivoor haar deuren, een veganistische saladebar aan het Zuiderdiep. SLA is niet veganistisch en heeft in tegenstelling tot De Herbivoor de optie om zelf een salade samen te stellen, maar het komt in de buurt.

Yoghurt Barn

20150828_144505

Deze zaak die een schaaltje yoghurt tot kunst heeft verheven is inmiddels uitgebreid met vestigingen in Utrecht en Haarlem, dus wellicht richten ze hun pijlen binnenkort ook op het Noorden. Het principe is hetzelfde als bij SLA, maar dan met yoghurt. Voor de besluitelozen zijn er een paar uitstekende combinaties samengesteld, maar je bent zelf ook vrij om te kiezen. Qua yoghurt kun je het zo gek niet verzinnen: mager, volvet, of bevroren. Ik ga voor hangop met superfoods. Bij de Yoghurt Barn zijn dat daadwerkelijk lekkere ingrediënten als banaan, pure chocolade, kokos, hazelnoten en honing. Dit is best een leuk concept.

Een alternatief in de stad? Het zit verscholen, maar is er wel degelijk. In het kleine straatje dat van de Vismarkt naar de Herestraat voert, vindt je Pure Frozen, met een keur aan leuke toppings voor je yoghurt.

Marqt

Sylvia Witteman omschrijft het als geen ander: ,,’Écht eten’, noemt die winkel zijn luxewaren, als om te suggereren dat alle andere, gewone winkels ‘namaaketen’ verkopen. Ik erger me daar enorm aan, maar koop er toch vaak lekkere dingen, zoals je ook steeds weer naar bed gaat met dezelfde hufter omdat hij nu eenmaal iets onweerstaanbaars heeft.”

Maak een flinke wandeling door Amsterdam en je zult een Marqt tegenkomen, want er zijn inmiddels 9 vestigingen. Ik loop naar binnen, op zoek naar iets onweerstaanbaars. De liter kokoswater voor 3 euro nogwat weet me niet te bekoren. De chocolade-afdeling is al interessanter. Enkele maanden hiervoor was ik met een vriendin bij Marqt. Ze woonde net een blauwe maandag in de grote stad, maar wist me al wel in te peperen dat ik maar flink wat Tony’s Chocolonely moest inslaan, aangezien de meeste smaken nog niet in Groningen verkrijgbaar waren. Een paar dagen later zag ik ze gewoon bij de Jumbo in de Oosterstraat liggen. Die hoef ik hier dus ook al niet te kopen, en muesli voor 5 euro gaat mij toch echt te ver. Uiteindelijk koop ik een paar bietenrepen van Rude Health. Je moet toch wat.

Maar eerlijk is eerlijk, Marqt is beeldschoon. Als ik een paar extra duiten tussen de bankkussens zou vinden, deed ik me ook tegoed aan de gezonde magnetronmaaltijden, de vis- en kaasafdeling en de vreemde chipssmaken en dadels voor een euro per drie stuks.

Een alternatief in de stad? Vele, maar waar Marqt alle biologische en trendy waren samenbrengt, moet je voor deze boodschappen in Groningen een paar winkels bij langs. Begin bij Eko Plaza en vervolg je route via Opgeweckt, bijvoorbeeld.

Foodhallen

Wil je buiten de deur eten, maar heb je nog geen idee waar je precies zin in hebt? In Amsterdam bieden de Foodhallen uitkomst. Hier staan minirestaurantjes op een kluitje en kun je langs de sushi, steaks en wat al niet meer slenteren en kijken wat het meest aantrekt. De Foodhallen zijn open voor zowel lunch als diner, en hoewel ik overdag vrij spel heb schijn je er ’s avonds over de koppen te kunnen lopen. Een gesetteld foodfestival.

Een alternatief in de stad? Nee, we hebben in Groningen niets dat lijkt op de Foodhallen, al deed de overkill aan foodfestivals deze zomer anders vermoeden. Misschien een ideetje, ondernemers uit Stad?