Er komen langzaam steeds meer restaurants bij in Stad die een nobele missie hebben. De Groene Stoel is daar één van: de zaak laat vluchtelingen ervaring in de horeca opdoen en verleidt met de leus ‘integratie op zijn lekkerst’. Tijd om eens aan te schuiven.
Sfeer
,,Aan zuurstof geen gebrek hier”, merkt mijn tafelgenote op, want we worden omgeven door een grote hoeveelheid planten. Ook de muren zijn groen en dat past goed bij het duurzame imago van het restaurant, dat een knusse huiskamersfeer heeft. Vanzelfsprekend ontbreekt ook de groene stoel niet. Verder vallen de Afrikaanse stijlinvloeden op, zoals de psychedelische behangetjes.
Als gasten zonder reservering mogen we niet klagen: we hebben een tafeltje in het hart van de zaak. Op deze druilerige donderdag in juli is het vrij rustig.
Eten
Voor een restaurant dat vluchtelingen in huis neemt staat de Arabische keuken gevoelsmatig wat buitenspel. Ambachtelijk brood van broodcafé BAQ vormt de basis van vrijwel elk lunchgerecht, de tosti’s inbegrepen.
Variatie op het thema is mogelijk voor wie de kaart goed leest; het ontbijt (met onder meer een smoothiebowl, wentelteefjes en ei uit de oven) is net als de lunch tot 16.00 uur te bestellen. Het eten heeft speelse namen: zo luistert ambachtelijk brood met pastrami naar Hastalapastra en gaat het ovengerecht met ei door het leven als Lekkernei.
Op de menukaart springt voor mij de couscous met seizoensgroente eruit, de Lutje hussel. Het is nog even spannend wat de pot schaft, maar de seizoensgroenten blijken even later wortel, pastinaak en bloemkool; allemaal mooi beetgaar. De dressing is een licht pittige kokossaus met een subtiel vleugje kaneel. Gedroogde abrikoos en partjes appel zorgen voor de nodige natuurlijke suikers en maken het gerecht lekker zoet. Verder zitten er geroosterde noten door de couscous, wat voor een krokante bite zorgt. Aan de presentatie op het bord is duidelijk aandacht besteed en zo eet ook het oog graag mee.
Bediening
,,Smaakt het?” klinkt het nadat we onze eerste hap net binnen hebben. Ook de laatste hap lijkt de bediening te zien aankomen, want ruimschoots van tevoren wordt nog even gecheckt of alles naar wens is.
Het sociale concept krijgen we bij navraag toegelicht. Er zijn nu vier stageplekken voor ‘nieuwe Groningers’ en dat moeten er op termijn zestien worden. De vluchtelingen die hier stage lopen komen onder andere uit Eritrea, Syrië, Irak, Iran en Afghanistan. Zo wordt onze lunch bereid door een Syrische dame, die na afronding van haar stage en opleiding vooruitzicht heeft op een baan in de Groningse horeca.
Kans op een tweede bezoek
Het restaurant kookt met biologische en lokale producten en rekent daar een redelijke prijs voor. Daarbij siert de samenwerking met vluchtelingen en lokale ondernemers ze, hier bij De Groene Stoel. Grote kans dat ik nog eens vaker aanschuif, voor een koffie van Black & Bloom of wie weet een Arabisch lunchgerecht.
Gedempte Zuiderdiep 26
www.degroenestoel.nl
Prijs lunchgerechten €4,50-€9,95